вівторок, 16 грудня 2014 14:38

Республіка Комі: іноземець перевів обслугу ресторану на мову корінного народу

Молодий естонець стимулював персонал ресторану "Лаунж" у Сиктивкарі обслуговувати відвідувачів мовою комі.

  Комі - республіка-член Російської Федерації
Комі - республіка-член Російської Федерації

Як розповів Інфоцентру FINUGOR активіст естонської молодіжної організації FennoUgria Noored Сілвер Сілд, після закінчення Міжнародного форуму фіно-угорської молоді "FUROR" у селі Помоздіно Усть-Куломського району його учасники, на зворотному шляху, в Сиктивкарі зайшли в ресторан "Лаунж". Естонці опинилися в одному товаристві з іншими делегатами форуму - фінами та комі.

"Перед тим як зайти в ресторан я розповів усім історію естонського діяча культури Яана Тиніссона з початку XX століття. У той час естонська мова була сільською, а німецька і російська були мовами городян і освічених, інтелектуальних людей. Яан Тиніссон, проте, почав говорити естонською в ресторанах, барах, театрах, кінотеатрах. Спочатку його виганяли звідусіль, але врешті-решт і бари, і театри, і ресторани були змушені перейти до обслуговування естонською мовою", - розповів Сілд.

"Отже, ми пішли в цей модний ресторан і почали говорити на мові комі! Більшість із нас, включаючи мене, вчили її в університетах, а наші комі друзі допомагали нам. Ми замовили страви та пиво у офіціантки, і спочатку вона зробила вигляд, що не розуміє ні слова, але врешті стала відповідати нам на комі мовою і вела себе спокійно", - пригадує експериментатор.

"Один з моїх друзів, який був з нами в ресторані, сказав мені, що ми мотивували його говорити цією мовою скрізь - і якщо навіть люди будуть на нього дивитися дивно, це його не хвилюватиме. Всі ці невеликі кроки і справи дозволяють нам бути переконаними в тому, що ми, естонці з FennoUgria Noored, ніколи не відмовимося від фіно-угорського активізму", - підкреслив співрозмовник.

  Молоді фіно-угорські активісти в сиктивкарському ресторані "Лаунж". Фото Олександра Терентьєва
Молоді фіно-угорські активісти в сиктивкарському ресторані "Лаунж". Фото Олександра Терентьєва

 

Зараз ви читаєте новину «Республіка Комі: іноземець перевів обслугу ресторану на мову корінного народу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути