понеділок, 18 травня 2020 11:29

Послабили контроль за дотриманням мовних квот

Послабили контроль за дотриманням мовних квот
Моніторинг за квотами здійснюється лише формально. Фото: pexels.com

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення послабила контроль за дотриманням мовних квот.

"Норми закону, які стосуються, наприклад, галузі телерадіомовлення, набудуть чинності лише наступного року. Але суттєво на ситуацію з поширенням української мови впливає поточний стан справ у медіарегуляторі – Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, який повинен забезпечувати виконання вимог не тільки закону про державну мови, але також закони про мовні квоти на радіо і телебачення", - сказав експерт у галузях інформаційної політики, регулювання та захисту телерадіоінформаційного простору​, колишній член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, передає "Радіо Свобода".

З квітня Нацрада ослабила контроль над виконанням вимог цих законів українськими мовниками. Голова регуляторного органу Ольга Герасим'юк під час засідання заявила, що зараз здійснюється моніторинг 6 загальнонаціональних телеканалів на предмет виконання мовних квот. Це канали "Україна", "1+1", ICTV, СТБ, "2+2" та "Інтер".

"Це доволі дивна для мене заява, оскільки всі попередні роки впритул до березня цього року Національна рада здійснювала масштабні регулярні моніторинги не менше як 27 загальнонаціональних ефірних телеканалів, 47 супутникових телеканалів та 183 регіональних і місцевих телеканалів. Крім того, регулятор постійно моніторив 15 загальнонаціональних радіостанцій та 198 регіональних і місцевих радіомовників. Після кожної хвилі моніторингу Національна рада звітувала про отримані показники, презентувала тенденції та робила прогнози щодо подальшого розвитку ситуації", - каже Костинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада згортає мовну політику. Української в ефірі стає менше - Сюмар

Він заявив, що зараз моніторинг телерадіомовлення здійснюється формально, з мінімальним навантаженням та з незрозумілою вибіркою телеканалів.

"Здається, поточний моніторинг здійснюється не для того, щоб тримати ситуацію під контролем, але всього лише заспокоїти громадськість. Що це означає для суспільства? Вже неважливо, як закони впливають на мовну ситуацію на телебаченні і радіо, якщо Національна рада перестала контролювати виконання цих законів та, загалом, відпустила ситуацію. Тобто, наразі вже ніхто не знає, що відбувається з українською мовою. І це дуже поганий сигнал, оскільки він може спровокувати відкат мовних квот та поступове зменшення частки української мови в медіа. І жоден закон не зможе зупинити цей процес, якщо Національна рада не повернеться до регулярного якісного моніторингу широкої вибірки сотень українських телеканалів і радіостанцій", - вважає експерт.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді не припиняти фінансування Національної комісії зі стандартів державної мови.

Зараз ви читаєте новину «Послабили контроль за дотриманням мовних квот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути