Ексклюзиви
субота, 24 березня 2018 10:05

Наша ідентичність залежить від мови - Зісельс

Наша ідентичність залежить від мови - Зісельс
Україні потрібна програма підсилення мотивації громадян та чиновників у використанні української мови Фото: tribuna.org.ua

Наша ідентичність залежить від мови. Тому її потрібно постійно популяризувати, каже Gazeta.ua голова Асоціації єврейських громадських організацій та общин Йосип Зісельс. Для цього українці висували ініціативу Року утвердження державної мови, але її не підтримав президент.

Нам потрібна системна програма підсилення мотивації громадян та чиновників у використанні української мови. Переведення усієї документації на українську мову. Ділова мова документів повинна бути українською. Програма має бути багатопрофільною і дуже ретельно розробленою та ще професійніше впровадженою. Бо в нас можна створити чудову програму, але вона не піде в роботу через поганих виконавців", - продовжує Зісельс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не можемо подолати русифікацію через байдужість керівників держави" - мовознавець

"Була пропозиція оголосити Рік утвердження державної мови, але Порошенко пообіцяв оголосити десятиріччя. Тепер потрібно відстежувати, хто збирається розробляти цей план і як його будуть впроваджувати. Десятиріччя повинне мати дуже велику кількість продуманих заходів для поширення державної мови в усіх галузях життя. Потрібно подивитися, що з цього буде. Якщо цю програму не зроблять дієвою – будемо критикувати. Бо пообіцяли і не зробили", - додає

Міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив про проведення в Україні Року французької мови. Анонсував його початок 1 вересня. Екс-депутат Верховної Ради, колишній політв'язень Степан Хмара вважає, що така заява має на меті прикрити провал дипломатів у відносинах з Румунією та Угорщиною.

10 листопада 2017 року звернення до президента Петра Порошенка з пропозицією 2018-й оголосити Роком утвердження державної мови підписали 178 народних депутатів. 17 листопада його підтримав комітет із питань культури й духовності Верховної Ради. А згодом - 36 письменників, науковців і митців.

26 січня відповідне звернення до президента підписали 74 провідні українські правозахисники, науковці, письменники, митці та видавці. Зокрема, голова Всеукраїнського комітету захисту прав політв'язнів Степан Хмара вважає, що мова зміцнить Україну і зробить сильнішими. Засновник Української Гельсінської групи Левко Лук'яненко наголосив, що питання мови не можна ігнорувати, тим більше в ситуації військової агресії проти України.

Письменниця Оксана Забужко підтримала ініціативу і дивується, чому роки інших мов в Україні проводилися, а державної - ні. Художник і видавець Леонід Андрієвський переконаний, що оголошення 2018-го Роком утвердження державної мови сприятиме видавництву української літератури.

Ідею проголошення Року утвердження державної мови підтримав Світовий конгрес українців та Ініціативна група "Першого грудня". Вони направили до Адміністрації президента листи зі обґрунтуваннями проголошення Року утвердження державної мови.

В лютому 2018-го президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко звернулися до нинішнього глави держави Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

Зараз ви читаєте новину «Наша ідентичність залежить від мови - Зісельс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути