Ексклюзиви
понеділок, 19 березня 2018 08:00

Порошенко зробив помилку, відмовившись від Року утвердження державної мови - Жулинський

Порошенко зробив помилку, відмовившись від Року утвердження державної мови - Жулинський
Микола Жулинський: "Від Року утвердження державної мови президенту не потрібно відмовлятися Фото. Вікіпедія

Президент Петро Порошенко зробив помилку, відмовившись від Року утвердження державної мови. Його 10-річну програму укорінення і зміцнення статусу державної мови потрібно не лише запланувати, а й реалізувати. Її слід добре забезпечити коштами. Таку думку кореспонденту Gazeta.ua висловив літературознавець і громадський діяч Микола Жулинський.

"У перші роки незалежності ми розробляли програми поширення і розвитку української мови, але не всі вони виконувалися у повному обсязі. Щоб не вийшло так, що розроблено програму, а вона не буде фінансово забезпечена. В мене відносно цього є певні сумніви. Можливо, це більше мала би бути ініціатива уряду, бо така справа підкріпллена фінансово", - каже Жулинський.

Вважає, що українська мова має стати престижною серед молоді. Потрібно слідкувати за її вжитком на телебаченні, звучанням українських пісень на радіо та книговидавництвом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон Ківалова - Колесніченка дозволяв ігнорувати Конституцію - Тарас Марусик

"Якщо молодь буде переходити на українську мову, то вона розвиватиметься. Але для цього треба цілий комплекс заходів. Погляньте в кіоски, чи є там українські газети та журнали. У різних відомствах виходять журнали, але поширюються вони дуже погано. Ставлення до літератури, до мистецтва не пропагується на телебаченні радіо. Програма повинна бути системною.

Українську мову треба підтримувати на державному та регіональному рівнях. Має бути державна опіка і підтримка. Для того, щоб більшості українців стало ясно, що це мова – державна. Її треба знати і нею користуватися. Це велика справа. Згадайте досвід Ізраїлю. Досвід вивчення івриту. Там було створене спеціальне відомство, яке системно займалося поширенням державної мови, її утвердженням. Залучалися потужні сили громадськості і виділялися великі кошти. Це дало результат", - звертає увагу вчений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У плані національного будівництва - це позиція імпотентної гуманітарної команди"

9 лютого колишні президенти України 84-річний Леонід Кравчук, Леонід Кучма, 79 років, і 63-річний Віктор Ющенко звернулися до нинішнього глави держави Петра Порошенка, 52 роки. Просять оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

"Реалізація вашої ідеї та заходів щодо оголошення 2017-го Роком англійської мови в Україні вже принесла суттєві результати для розвитку науки й культури, утвердження нашої країни у світі та незмінності євроінтеграційних прагнень України", — пишуть автори звернення.

У грудні 2017-го проголосити Рік утвердження державної мови просили ініціативна група "Першого грудня" та Світовий конгрес українців.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко зробив помилку, відмовившись від Року утвердження державної мови - Жулинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути