пʼятниця, 19 лютого 2021 12:53

"На щиті ніс чоловіка, у якого було відірване все нижче живота" - спогади очевидців розстрілів на Майдані

"На щиті ніс чоловіка, у якого було відірване все нижче живота" - спогади очевидців розстрілів на Майдані
Учасник Революції гідності Сергій Васильченко поділився спогадами про Майдан. ФОТО: Ірина МАМРИГА

В Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної сотні. Під час найжорсткіших протистоянь у лютому 2014 року загинули 98 учасників Революції гідності. Постраждали 622 людини.

У Гайсині на Вінниччині місцева громада зібралася вшанувати пам'ять загиблих 18 лютого біля пам'ятника Небесній сотні. Очевидці розстрілів у центрі столиці поділилися з Gazeta.ua своїми спогадами про ті події.

"Під час рукопашних зіткнень відчув сильний удар по голові, мабуть, дубинкою. Хоч був у двох в'язаних шапках та армійській касці, знепритомнів. Того ж дня поблизу провулку Кріпосний у мене під ногами розірвалася граната. Сам витягнув осколки й знову побіг на Майдан. Ніколи не забуду, як переносив тіла загиблих людей", - розповів Сергій Васильченко.18 лютого 2014 року він двічі був травмований.

"Пізніше нога напухла й почала синіти. Лікар-волонтер взявся шукати стороннє тіло. Сказав терпіти, бо наркозу не було. Всунув хірургічні ножиці в ногу. Витягнув пластмасову кульку розміром з ліщину. Після цього порадив їхати до лікарні. Сказав, потрібна ще одна операція, щоб уникнути сепсису й ампутації кінцівки. Увечері одна киянка відвезла в лікарню. Наступного дня я був на операційному столі. Тиждень лікувався, потім проходив реабілітацію. Мусимо пам'ятати, що 18-20 лютого 2014 року сталося наймасовіше вбивство цивільних людей в столиці європейської держави. Це були захисники демократії, прав нашого народу, патріоти. Сподіваюсь молодше покоління вшановуватиме пам'ять наших героїв, які поклали на вівтар свободи найдорожче - своє життя", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці триває марш пам'яті Небесної сотні

Ще один учасник Революції гідності Віктор Недоля також їздив до Києва з перших днів протестів. Входив до 27-ї сотні самооборони Майдану.

"19 лютого назавжди закарбувалося в пам'яті. Були барикади, усе горіло й палало. Ходили чутки, що має бути серйозна зачистка. Тільки ми не знали, що вона проводитиметься такими нелюдськими кривавими методами. Усі усвідомлювали: назад дороги немає. Коли згорів Будинок профспілок, а з ним тисячі бронежилетів і протигазів, ми одне одному говорили: "Воля або смерть", - згадав Віктор Борисович.

"Увечері всі займалися підготовкою, як у великій бджолиній сім'ї, готували коктейлі Молотова, довбали бруківку. Вночі вдалося передрімати 2 години, сидячи на одній табуретці з товаришем. Нас розбудив сильний вибух, то почалася бійня".

20 лютого Недоля носив поранених, укріплював барикади.

"Коли біг біля готелю "Україна", у кількох сантиметрах від голови пролетіла куля. Ноги підкосилися, тіло з'їжилось. Я впав. Не розумів, що коїться: всюди крики, постріли. По мені топталися. Снайпери були впевнені, що вбили мене, бо інакше пристрелили б. Янгол-охоронець мене вберіг. Не пам'ятаю, як підвівся, побіг у намет. Там випив гарячого чаю. Коли минув мандраж, знову повернувся на місце штурму. І досі сниться, як я ніс на щиті чоловіка, в якого було відірване все нижче живота. Фонтани крові, які я закривав ганчіркою. Досі вбивць не покарано. Винуватці розстрілів ганьблять Україну", - додав Віктор Борисович.

Верховна Рада схвалила заяву до 7-ї річниці Євромайдану та Революції гідності. Проєкт постанови №2739 підтримали 295 народних депутатів. "За" проголосували всі політсили парламенту, окрім партії кума Путіна "Опозиційної платформи - За життя".

Документ називає Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи. Засуджує режим президента-втікача Віктора Януковича та протиправну діяльність окремих правоохоронців, військовослужбовців внутрішніх військ, прокурорів, суддів та інших посадовців.

Зараз ви читаєте новину «"На щиті ніс чоловіка, у якого було відірване все нижче живота" - спогади очевидців розстрілів на Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути