Ексклюзиви
понеділок, 29 липня 2019 12:55

На псевдоконференції з підкупленими учасниками вимагали скасувати мовний закон

На псевдоконференції з підкупленими учасниками вимагали скасувати мовний закон
У Києві провели нелегальну конференцію. Фото: "Тексти"

У Києві на псевдоконференції про проблеми нацменшин в Україні закликали відмінити мовний закон.

Зібрання 25 липня у конференц-залі готелю "Київ" організувала незареєстрована громадська організація "За взаємопорозуміння та прогрес", повідомляють "Тексти".

Спікери на конференції заявляли, що закон про мову та закон про освіту є дискримінаційними щодо нацменшинств. Вимагали створення Міністерства з питань нацменшин, бо профільний департамент у Міністерстві культури не справляється з завданнями. Заявляли, що нацменшини в Україні потерпають через відсутність достатньої законодавчої бази та бездіяльність влади.

"Опозиційна платформа- За життя" заявила, що закон про мову та закон про освіту потрібно скасувати. Ми вважаємо ці закони антиєвропейськими. І ми підтримуємо ідею створення нового Міністерства з питань нацменшин", – заявив із трибуни соратник Віктора Медведчука, новообраний депутат 9-го скликання Віктор Чорний.

"Серед аудиторії було кілька реальних представників національних меншин, але переважна більшість – найняті статисти", - йдеться у публікації.

Учасниця псевдоконференції Мехрібан Салманова заперечила висунуті тези.

"Люди добрі, начебто такі всі розумні, а такі дурниці говорите! Я азербайджанка, живу в Україні та без проблем вивчила українську! Покажіть мені хоча б одну людину в Україні, яку побили за те, що вона розмовляла російською або іншою мовою? Немає такої проблеми. Чого ви вчепилися за ті закони про освіту та про мову? Ми ж тут прийшли поговорити про проблеми національних меншин. А мова – це не проблема", - сказала вона.

Журналісти поговорили із учасниками конференції та з'ясували, що майже всім присутнім організатори пообіцяли заплатити гроші за присутність як глядачам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьки виступили проти переходу школи на українську

"Один із запрошених статистів Павло працює в таксі й регулярно ходить на подібні проплачені заходи. Поки з трибуни лунали гасла про скасування закону про мову, він не відривався від стрічки новин у своєму телефоні", - пишуть журналісти.

Згодом з'ясувалося, що статистам пообіцяли, що захід триватиме 2 год. Насправді він тривав близько 5 год.

Одразу після завершення конференції близько 50 присутніх вийшли на вулицю, тут же отримали готівку і розійшлися.

Громадська організація від імені всіх національних меншин України подала звернення до президента з закликом створити профільне міністерство та переглянути чинне законодавство, яке регулює права нацменшин.

Згодом Рада національних спільнот України спростувала свою підтримку зверненню.

У Верховній Раді зареєстровано проект закону України №10466 "Про внесення змін до Розділу IX "Прикінцеві та перехідні положення" закону про мову. Законопроект рекомендує відтермінувати введення у дію закону на 5 років.

Зараз ви читаєте новину «На псевдоконференції з підкупленими учасниками вимагали скасувати мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути