четвер, 23 липня 2015 13:47

"Мовний" пункт Мінської угоди може остаточно відрізати мешканців "республік" від України: Портников

"Мовний" пункт Мінської угоди може остаточно відрізати мешканців "республік" від України: Портников

"Право на мовне самовизначення - пункт виключно декларативний, оскільки стосується територій, де більша частина населення говорить російською мовою", - стверджує політичний оглядач Віталій Портников, аналізуючи зміни до Конституції України, які стосуються непідконтрольних Києву районів держави. Про це він написав у своєму профілі в соцмережі.

"При цьому саме в зазначених регіонах діє так званий "закон Ківалова - Колесніченка", який і так надає їм право - або можливість - скористатися мовним самовизначенням. Цей пункт - гарантія того, що "мовний закон" для окремих районів діятиме і в разі його скасування або перегляду парламентом країни. Але насправді - і мені доводилося писати про це тоді, коли приймався горезвісний закон - він спрямований не на забезпечення права говорити російською, а на забезпечення права не говорити українською. Що в умовах єдиної країни з однією державною мовою перетворюється у фактичну дискримінацію частини населення, яка не знає цієї мови, не отримує на ньому освіту і т.д. По суті, Партія регіонів створила закон, що перетворював південний схід України у велике ґетто, представники якого в перспективі не могли конкурувати з білінгвами у багатьох важливих галузях життя і насамперед в управлінні країною. У випадку, якщо пункт про мовне самовизначення буде діяти, мовне ґетто стиснеться до окремих районів, мешканці яких вже не зможуть інтегруватися в інститути української влади і вплинути на події в країні", - вважає Портников.

Зараз ви читаєте новину «"Мовний" пункт Мінської угоди може остаточно відрізати мешканців "республік" від України: Портников». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути