Ексклюзиви
середа, 03 лютого 2021 18:01

Депутати з ОПЗЖ показали, що їм начхати на закон

Депутати з ОПЗЖ показали, що їм начхати на закон
Депутати Миколаївської міської ради з ОПЗЖ доповідали російською Фото: НикВести

Депутати Миколаївської міської ради з проросійської ОПЗЖ Владислав Чайка та Олександр Медведєв під час вчорашнього засідання порушили мовний закон. Проявили відверту неповагу до нього. Депутатів можна притягнути до відповідальності, але штрафувати за таке почнуть з наступного року.

"Уповноважений із захисту державної мови може скласти акт про порушення і все. Депутат – державна виборна посада. Якби був найманою особою, то могли притягнути б до дисциплінарної відповідальності. Але доки такі порушення не караються, штрафи передбачені законом з 2022 року. Порушення радше мають моральні наслідки. Вказують, що людині начхати на закон і конституцію. Цим вона б'є по власній діловій репутації. Не більше. Ніби мільйонери, які готові платити 51 гривню штрафу за те, що переходять дорогу в невстановленому місці. Хоч по 30 разів на день. Ніхто їм нічого не зробить, хоча знають, що вони порушники", - розповідає кореспонденту Gazeta.ua громадський діяч Святослав Літинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Как это вы в Украине не понимаете русский?" - як кафе і магазини переходять на українську мову

Рішення міського голови Олександра Сєнкевича перекладати депутатів, які відмовилися перейти на українську - правильне та мудре.

"Він мав обговорити бюджет і здійснювати переклад, якщо депутати відмовлялись би за власним бажанням. Або ж міг залучити для цього професіоналів. Можна було й викликати поліцію, адже вона має наглядати за публічним дотриманням закону, ігнорованого депутатами ОПЗЖ. Можна було скласти акт у формі зібрання пояснень, скласти рапорт про порушення закону. Але за таке порушення поки що прямої відповідальності не передбачено", - каже громадський активіст.

Щодо посилань депутатів на Конституцію України, то вони помилялися.

"У Конституції написано, що державною мовою є українська. Маємо тлумачення Конституційного суду щодо цього. Там чітко сказано, що будь-який державний захід повинен здійснюватися українською мовою і будь-який чиновник мусить говорити нею під час виконання своїх службових обов'язків, тим паче депутат. Громадяни України також мусять знати українську мову, завдяки чому і зможуть ознайомлюватися з діяльністю органів влади", - пояснює Святослав Літинський.

Понад 60% українців підтримують норму про обслуговування українською мовою. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 27 січня до 1 лютого.

61,7% українців підтримують чинну норму про обслуговування українською мовою. Не підтримують – 34%, ще 4,2% не визначилися із думкою.

Найбільше норму підтримують жителі заходу і центру - відповідно 79,4% та 66,2%, найменше – сходу - 38,8%. На півдні підтримують 49%.

Зараз ви читаєте новину «Депутати з ОПЗЖ показали, що їм начхати на закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути