вівторок, 19 червня 2018 13:02

Депутатів закликали терміново прийняти закон про українську мову

Депутатів закликали терміново прийняти закон про українську мову
До політиків звернулися з вимогою прийняти законопроект №5670д. Фото: zik.ua

Більше 80 громадських діячів, митців та науковців склали звернення до народних депутатів. Закликають прийняти законопроект №5670д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"Реєстрація у Верховній Раді оновленого законопроекту №5670д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" дає Україні реальний шанс побудувати цілісну систему розвитку, захисту і підтримки української мови", - йдеться на сторінці законопроекту у Facebook.

Законопроект спрямований на реалізацію вимоги статті 10 Конституції про державне забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Невиконання цієї статті сприяло російській збройній агресії в Криму й на Донбасі і далі загрожує незалежності й цілісності держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що чекає на українську мову 2018 року

"Ми закликаємо Верховну Раду України скористатися історичним шансом і виконати свій обов'язок – невідкладно прийняти законопроект 5670д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" за основу, і після можливого внесення конструктивних поправок – прийняти його в цілому. Закликаємо президента, голову Верховної Ради, членів уряду, всі політичні сили й громадські об'єднання, які розуміють вагу питання, кожного народного депутата і кожного відповідального громадянина відкинути зовнішній тиск і необґрунтовані упередження і разом підтримати закон про українську мову як важливий крок на шляху національної єдності і державного розвитку України", - йдеться.

28 лютого Конституційний суд виніс рішення щодо закону "Про основи державної мовної політики", авторами якого були колишні "регіонали" Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко.

Народний депутат Леонід Ємець повідомив, що мовний закон визнали неконституційним.

"Закон про мови Колесніченка-Ківалова визнано неконституційним! Нарешті. Дякую моєму колезі Олегу Бондарчуку, із яким мав честь представляти юридичну частину оскарження цього гидотного породження російського втручання", - зазначив Ємець.

Зараз ви читаєте новину «Депутатів закликали терміново прийняти закон про українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути