Ексклюзиви
вівторок, 07 липня 2020 15:49

Чиновник Зеленського розповів про дискримінацію української мови

Чиновник Зеленського розповів про дискримінацію української мови
Веніславський пояснив мету мовного закону. Фото: ОП

Про випадок дискримінації україномовних повідомив представник президента у Конституційному суді України Федір Веніславський.

Веніславський розповів, як колись у Харкові шукав житло. Коли він запитав про винайм житла українською мовою, то йому відповіли: "Ми бандеровцам житло нє надайом", передає УНІАН.

Він розповів про це на засіданні Конституційного суду з розгляду подання 51 народного депутата щодо конституційності закону про функціонування української мови як державної.

"Що стосується безпосередньо аналізу конституційного подання. На наше переконання - це подання багато в чому досить штучно прив'язане до тих аргументів, на які посилаються суб'єкти права на конституційне подання. В чому штучність такого прив'язування. Насамперед, я хочу закликати суд, закликати інших учасників конституційного провадження звернутися до першоджерела, яке оскаржується суб'єктом права на конституційне подання. А саме до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Чому я закликаю подивитися уважно цей закон - тому що предметом правового регулювання цього закону є, у повній відповідності до частини 2 статті 10, забезпечення функціонування саме української мови. Предметом правового регулювання цього закону не є правовий статус інших", - заявив Веніславський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністерство культури змінило кандидата на пост мовного омбудсмена

Він нагадав, що закон має створити всебічні умови для функціонування української мови.

"В даному випадку - саме Верховна Рада, як єдиний орган законодавчої влади, має ухвалити окремий закон, який буде регламентувати правовий статус російської, можливо, мови, як однієї з мов національних меншин, і усіх інших мов національних меншин", - зазначив Веніславський.

7 липня Конституційний суд України зібрався для розгляду справи за поданням 51 народного депутата щодо конституційності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Колишні "регіонали" заявляють, що закон "спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин".

Зараз ви читаєте новину «Чиновник Зеленського розповів про дискримінацію української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути