четвер, 25 жовтня 2018 17:39

Батьки учнів київської школи добиваються викладання українською

Батьки учнів київської школи добиваються викладання українською
У багатьох школах Києва викладають російською мовою. Фото: prostobaby.com.ua

У муніципальній школі мистецтв у Києві викладають російською мовою. Батьки виступають проти.

"У державній школі мистецтв не можуть нічого вигадати, щоб моя 7-річна донька розспівувалася українською мовою. Вчителька молода, її по-людськи шкода. Вона з Херсона, а там усе було російською. Але не вірю, що не існує вправ українською. І не хотілося б, щоб першу ж пісню, яку розучить Ніна, була піснею Алли Пугачової - виконавиці з санкційного списку, яка вважає Крим Росією. Викладачка погодилась разговарівать на украінском. Но она же будет ходить на сольфеджио, а там вряд ли вам найдут преподавателя, которий будет вести на украинском. Київ. Столиця України", - пише у Facebook журналіст Богдан Кутєпов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філолог розповіла, як ростити дитину у російськомовному середовищі

Його дружина Христина Коціра звернулася до вчительки і попросила перейти на україномовні вправи.

"Я просто не думала, що в державній музичній школі треба про таке просити. Дзвінок: я поговорила с руководством, предлагаю так: я буду разговаривать с Ниной на украинском, но все расспевки на русском. Поймите - других нет, есть только одна академическая база. Пугачову петь не будем, будем английские песни. Но все управжнения на русском. Йшов 28 рік незалежності. 5 рік війни з Росією. В державних школах дивувалися проханню проводити заняття українською і переконували, що вправ і пісеньок українською не існує в природі", - поділилася Христина Коціра.

У столиці зріс попит на викладачів української. На це вплинуло запровадження мовних квот на телебаченні. Знання мови підтягують політики, бізнесмени, службовці та їхні дружини.

"Якось до мене зателефонувала жінка і сказала: "Ненавижу украинский язык, но он мне нужен! Можешь помочь?" — згадує мовна тренерка Міра Кім. — А вже після року навчання вона відчувала задоволення від кожної української фрази. Вона захоплювалась тим, що в нашій є багато слів, які не мають відповідників у російській"

Зараз ви читаєте новину «Батьки учнів київської школи добиваються викладання українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути