Ексклюзиви
вівторок, 01 вересня 2020 12:10

Яким школам дозволили відкласти перехід на українську

Яким школам дозволили відкласти перехід на українську
Школи поступово переходитимуть на державну мову. Фото: pexels.com

З вересня 2020 року всі російськомовні школи перейдуть на українську мову навчання.

Верховна Рада прийняла закон про повну загальну середню освіту. Він передбачає 3 моделі вивчення української мови для національних меншин, передає "Главком".

Для корінних народів України, які не проживають у своєму мовному середовищі й не мають держави, передбачають навчання рідною мовою з першого по 11-й клас поряд із вивченням української. Йдеться про кримських татар.

Друга модель передбачена для шкіл із навчанням мовами Європейського союзу. Основним варіантом для них стане навчання рідною мовою в початковій школі. В 5-му класі не менш як 20% навчання повинно йти українською з поступовим збільшенням обсягу до 40% до 9-го класу. В старшій школі не менш як 60% навчання повинно бути державною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада пішла на канікули: мовний проєкт Бужанського не розглядали

Третя модель пропонується для інших національних громад України. Стосується меншин, мова яких належить до однієї мовної сім'ї з українською, або які проживають переважно в середовищі своєї мови. Стосується російської мови. Для них початкова школа буде мовою своєї національної меншини з вивченням української. З 5-го класу не менш як 80% навчання повинно йти українською.

Законопроєкт нардепа від монобільшості Максима Бужанського про мову в освітньому процесі не розглядатимуть у Верховній Раді восени. До осені він втратить сенс.

Зараз ви читаєте новину «Яким школам дозволили відкласти перехід на українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути