Ексклюзиви
вівторок, 22 серпня 2017 10:01

7 несподіваних висловів відомих людей про українську мову до Дня Незалежності

7 несподіваних висловів відомих людей про українську мову до Дня Незалежності
Підбірка висловів про українську мову до Дня Незалежності

До 26-ї річниці Незалежності України Gazeta.ua підготувала 7 висловів відомих людей про українську мову.

"Навіть така сувора наука, як кібернетика, і та знайшла в українській мові свою першодомівку, адже маємо факт унікальний – енциклопедія кібернетики вперше в світі вийшла українською мовою в Києві", - письменник Олесь Гончар.

"Українське слово. Ти частка тих, що вже давно померли, їхня кров живуща, їхня жага нетлінна, безсмертне і величне, як Говерла, багате і дзвінке, як Україна", - поет-пісняр Дмитро Луценко.

"Люди, які не можуть вивчити українську, мають низький IQ. Таким ставлять діагноз "дебілізм". Треба їх відокремити, бо вони соціально небезпечні, потрібно створити гетто для них. І допомагатимемо їм, як допомагають людям з проблемами, на волонтерських засадах співатимемо їм "Владимирский централ", - співак Олег Скрипка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріотизм – це любов: найвлучніші цитати зірок до Дня Незалежності України

"Я постою у края бездны

И вдруг пойму, сломясь в тоске,

Что все на свете - только песня

На украинском языке", - російськомовний український поет Леонід Кисельов.

"А на москалiв не вважайте, нехай вони собi пишуть по-своєму, а ми по-своєму. У ïх народ i слово, i у нас народ i слово. А чиє краще, нехай судять люди", - поет і художник Тарас Шевченко.

"Разучите эту мову на знаменах - лексиконах алых, -

Эта мова величава и проста:

"Чуєш, сурми заграли, час розплати настав…".

Разве может быть затрепанней да тише

слова поистасканного "Слышишь"?!

Я немало слов придумал вам,

взвешивая их, одно хочу лишь, -

чтобы стали всех моих стихов слова полновесными, как слово "чуєш", - російський поет Володимир Маяковський.

Кожен громадянин, громадянка, які знають українську мову, а це переважна більшість населення, особливо молоде покоління, повинні починати розмову будь-де, будь з ким, байдуже про що українською. Тоді їхні співрозмовники відповідатимуть українською. І, як показує мій досвід, робитимуть це радо, навіть з усмішкою. Таким чином ми звільнимо самих себе від застарілих стереотипів, спілкуватися українською мовою стане для всіх нормально і легітимно", - економіст Богдан Гаврилишин.

З 1 вересня у всіх загальноосвітніх школах на Херсонщині навчання будуть проводити тільки українською мовою. Зміни торкнуться насамперед перекваліфікації 26 російськомовних шкіл області.

— Для нас принципово важливо перевести поступово всі школи області на українську мову навчання, — каже начальник управління освіти, науки і молоді Херсонщини 31-річний Євген Криницький. Плануємо почати з перших класів. Потім плавно будемо переводити на українську п'яті. Тобто за кілька років систематично і поступово українізуємо наші школи.

Для втілення цього задуму планують перенавчати вчителів і додатково закупити підручники українською мовою.

— Одна держава — одна мова. Решта — прояви гібридної війни з Росією, — каже жителька Херсона Катерина Гандзюк, 32 роки. — Мої шкільні роки припали якраз на перехід з російської на українську. Пам'ятаю, як учителі ржали з українських слів і волали, що неможливо вивчати фізику і математику, адже немає ж відповідної термінології. У Херсонському державному університеті я вчилася з 2002‑го по 2006-й. Кожна лекція з будь-якого нового предмету починалася з фрази викладача: "Якою мовою будемо читати?"

У той час неможливо було в Херсоні купити українську книжку, подивитися в кіно­театрі фільм державною мовою, Українська музика, вся, крім "Океану Ельзи", була маргінальною. Це прекрасно, що сьогодні все змінилося.

Зараз ви читаєте новину «7 несподіваних висловів відомих людей про українську мову до Дня Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути