Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2018 19:48

Що нового для батьків у подорожі окупованою територією

Що нового для батьків у подорожі окупованою територією
Можна перетинати кордон без згоди батька, якщо він 4 місяці не платив аліменти

Відтепер можна перетинати лінію розмежування та їздити з дитиною за кордон без згоди другого з батьків. Але умова діє, якщо дитина їде на один місяць. Наприклад, на лікування, змагання чи олімпіаду. І якщо батько вже чотири місяці не сплачує аліменти. Звичайно, усе має бути підтверджено документами. Про це Gazeta.ua розповідає Ольга Куришко, юрист громадської організації "КримСОС".

"Внесли зміни до Сімейного кодексу України та загальні правила перетину кордону, - розповідає Ольга, - Для обох випадків, передбачених змінами, коли один з батьків їде з дитиною на 1 місяць або більше, необхідно готувати пакет документів. Треба рішенням суду про те, що дитина проживає з тим із батьків, з ким прямує. Також якось підтвердити мету поїздки. Залежно від ситуації можна додати квитанцію про направлення рекомендованого листа батькові, у якому його повідомили про подорож та довідку про заборгованість зі сплати аліментів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для дітей з проблемами слуху та зору створили онлайн-школу англійської мови

Фактично змінами зможуть користуватись лише ті, хто проживає на підконтрольних Україні території. Бо треба надати перелік документів, що можна отримати за місцем проживання. Наприклад, рішення органу опіки про місце проживання дитини чи, довідка про заборгованість зі сплати аліментів та інші. Документи, видані на території тимчасово окупованого Криму або Донецької та Луганської областей недійсні.

"Найбільше дзвінків з проблемами у цьому питанні отримуємо під час вступних кампаній. Коли багато підлітків їдуть в Україну з окупованих територій, - зазначає Ольга, - Також, можуть виникнути складнощі, коли інший з батьків проживає на такі території. Наприклад, для того, щоб виїхати з дитиною необхідно іншого з батьків повідомити про це рекомендованим листом з повідомленням. Як відомо, поштового зв'язку з окупованою територією не має".

Документи, видані на території тимчасово окупованого Криму або Донецької та Луганської областей недійсні.

Усім можна перетинати кордон з дитиною, маючи нотаріальну згоду іншого з батьків або рішення суду. Там має бути вказано куди прямує дитина та на який час.

"Зараз викликає занепокоєння те, що зміни до Сімейного кодексу передбачають, що згадані вище умови застосовуються, коли є мета поїздки такі як лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях та інших заходах, - розповідає Ольга, - Не зрозуміло, які документи необхідно надати для підтвердження такої мети. Окрім того, загальні правила перетину державного кордону, які встановлюють перелік необхідних документів, не містять такої вимоги, як підтвердження мети поїздки. Ми звернулися до Державної прикордонної служби, чекаємо роз'яснень".

Ще ніхто не отримав гроші за відшкодування зруйнованого в ході бойових дій житла. Хоча українські суди виносять позитивні рішення щодо відшкодування збитків.

Зараз ви читаєте новину «Що нового для батьків у подорожі окупованою територією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути