Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2018 00:15

Для дітей з проблемами слуху та зору створили онлайн-школу англійської мови
5

Заняття з англійської мови тривають по годині два рази на тиждень
Фото: Надано Тетяною
Вивчення англійської мови допоможе дітям з інвалідністю стати більш конкурентними на ринку праці
Англійську у школах не викладають дітям з проблемами слуху та зору
Зараз усі викладачі проекту - волонтери, працюють безкоштовно
Заняття проходять по Скайпу, для цього потрібен швидкісний інтернет

Понад 100 дітей з проблемами слуху, зору та дітей з родин переселенців вивчають англійську дистанційно. Про це Gazeta.ua розповідає Тетяна зі сходу України. Вона понад 16 років допомагає адаптуватись молоді з інвалідністю, втілює різні соціальні проекти та відстоює права людей з інвалідністю. У 2015 році волонтери створили дистанційну школу "Бригантина".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенці проводять безкоштовні заняття з української мови

"У 2104 році до багатьох переселенців упереджено відносились. Деякі діти категорично відмовлялись йти до нових шкіл. Особливо ті, хто жив у гуртожитках в Одесі, - розповідає Тетяна, - Тому створили онлайн школу для навчання дітей. Через Скайп навчали грати на гітарі, робити вироби з соломки та проводили різні конкурси малюнків. Також почали займатись англійською".

Автор: Надано Тетяною
  Зараз усі викладачі проекту - волонтери, працюють безкоштовно
Зараз усі викладачі проекту - волонтери, працюють безкоштовно

До сих пір для дітей з інвалідністю та з родин переселенців онлайн навчання важливе. Тетяна відзначає, що охочих долучитись більше, ніж вчителів.

"Діти з проблемами слуху та діти з проблемами зору не вивчають англійську мову взагалі. Вони вже позбавлені можливості спілкуватись англійською мовою. Хоча існують різні методики навчання для таких дітей, - розповідає Тетяна, - У нас є родини, де діти здорові, а в батьків інвалідність. Вони переїхали жити у віддалені села . До школи мають йти декілька кілометрів по бездоріжжю. Малеча сама не може ходити, особливо взимку. І супроводжувати їх нікому".

Заняття з англійської мови тривають по годині два рази на тиждень. Проходять через Скайп. Групи формують по віку. Займаються зараз 10 груп по 6-7 дітей у кожній.

"У нас викладають дві письменниці. Дуже творчі та люблять дітей. Читають книжки дітям, розбирають разом рецепти, - розповідає Тетяна, - Заняття не статичні. З дітьми вчителі роблять зарядку. Підключають також і батьків до уроків. Бо дуже важлива підтримка родини".

Автор: Надано Тетяною
  Заняття з англійської мови тривають по годині два рази на тиждень
Заняття з англійської мови тривають по годині два рази на тиждень

Учням потрібно мати швидкісний інтернет. Це єдина вимога до батьків.

"Був молодий хлопець у Харківській області. Він сирота, допомогти було нікому та мав тяжку травму. Жив у будинку для людей похилого віку. Хлопець мріяв вчитись, - згадує Тетяна, - Звертались до провайдера інтернету та просили допомогти. Спочатку відмовляли, бо будинок знаходиться за містом . Але потім протягнули кабель за власний кошт, бо дуже зворушила ситуація. Уявляєте, як розширюються можливості того хлопця, який лежить зовсім один у кімнаті!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенці можуть безкоштовно отримати речі поштою

Зараз проект немає фінансової підтримки. Заняття проводять на волонтерських засадах.

"Було б чудово, якби людина, яка знає англійську, могла б виділити хоча б годину на тиждень для цих дітей. Ми працюємо з дуже бідною аудиторією. Англійська для них – це можливість стати більш конкурентними на ринку праці, - зазначає Тетяна, - Наприклад ,в іншому подібному проекту англійська допомогла лікарю влаштуватись у міжнародну компанію та зараз отримує у п'ять разів більшу зарплату".

Автор: Надано Тетяною
  Англійську у школах не викладають дітям з проблемами слуху та зору
Англійську у школах не викладають дітям з проблемами слуху та зору

У планах – розробка інтернет-платформи для курсів. Де б діти могли мати доступ до матеріалів та займатись у зручний для них час.

"Багато дітей отримали психологічні травми та переходять на онлайн чи дистанційне навчання. Деякі втратили можливості часто бачити батьків, - розповідає Тетяна, - Наприклад, коли батьки живуть у Луганську, а діти з проблемами слуху та пересування живуть в інтернатах у Кремінному чи Сватово. Діти продовжують там вчитись, бо інших варіантів немає. А батькам не так просто до них їздити та постійно перетинати лінію розмежування".

Тетяна родом з Луганської області, є керівником громадської організації молоді з інвалідністю. Займається громадською та правозахисною діяльністю. Допомагає поновлювати соціальні виплати та захищати права людям з інвалідністю, адаптацією дітей та молоді з інвалідністю.

У Сумах родина переселенців створила спеціалізований центр "Щасливі діти", що допомагає розвивати дітей з аутизмом. Щоб сплатити оренду, придбати обладнання та найняти спеціалістів – продали квартиру у Донецьку.

Зараз ви читаєте новину «Для дітей з проблемами слуху та зору створили онлайн-школу англійської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути