Ексклюзиви
четвер, 21 березня 2019 00:16

Подружжя з Донецька створює унікальні костюми роботів
7

Найбільший костюм робота - 7-метровий тиранозавр
Фото: Надано Анною Оголь
Робота замовляють на свята, вартість години розважальної програми - близько 200 доларів
Найбільше костюми роботів замовляють агентства, що організовують свята
Для роботів пишуть сценарії свят, створюють додатковий космічний реквізит
Спочатку робили копії популярних роботів, зараз можуть створити унікального робота під замовлення

Подружжя Анна та Павло Оголь з Донецька створюють унікальні костюми роботів і трансфорерів. У 2016 році вони заснували унікальну компанію AnyRobots. Зараз родина живе у Івано-Франківську. Мають власну майстерню та за замовлення від компаній з Польщі, Молдови, Катара, США, Литви, Латвії, Естонії, Лівану, Індії, Шотландії, Казахстану, Єгипту, Турції, Азербайджану, Хорватії та інших країн.

"Спочатку чоловік займався косплеєм (хобі, коли обігрують костюми популярних вигаданих героїв, - ред.), робив різні костюми, корони. Його досвід нам знадобився, - розповідає Gazeta.ua Анна Оголь, - Ніхто не продає матеріали для виготовлення роботів. Усе тестували та шукали самі. Зараз є обладнання за 20 тисяч доларів. Але на старті мали 6000 доларів, 15 років досвіду та "прямі руки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танці та подорожі: донеччанин розповів як війна змінила його життя

Костюми оснащують електронікою, що забезпечують багато ефектів та більшу достовірність. На одного робота йде близько 2 кг проводів та електроніки. Створення одного серійного костюма займає майже два місяці. Середня вартість близько 2000 доларів.

"Ще у Донецькій області робили перший костюм робота. Більшість матеріалів в Україні не эвиготовляюсь. Тестували 50 видів клеїв, шукали найкращі матеріали. Дивились що буде із роботом на наступний тиждень, місяць, - розповідає Анна, - Треба окреме спеціально обладнане приміщення для роботи. Багато місця деталі займають, потребують спеціальних технічних умов для процесу виготовлення".

Автор: Надано Анною Оголь
  Спочатку робили копії популярних роботів, зараз можуть створити унікального робота під замовлення
Спочатку робили копії популярних роботів, зараз можуть створити унікального робота під замовлення

Більшість клієнтів AnyRobots – компанії з організації свят. Спочатку робили популярні прототипи роботів, писали для них сценарії свят та готували додаткові атрибути. Наприклад, різні моделі пушок, бластерів та іншого. Зараз є клієнти, що просять розробити щось під себе. Великі компанії хочуть мати робота, що буде втілювати бренд.

"У нас сильна сторона – це дизайн та масштаб. Готові роботи під два метри у висоту та метр у ширину. Нікого не залишають байдужими. Маленькі діти дуже радіють та повторюють рухи, - ділиться Анна, - Замовляють багато закордонних компаній, що організовують свята. Коли анонсували появу такого робота у одному місті, батьки спитали "Ви не боїтесь повстання машин?" Коли їм пояснили, що у середині людина та усе не справжнє, дуже здивувались".

Нові клієнти підписують договір та мають сплатити половину вартості робіт. Потім закупляють матеріали та запускається процес створення костюма робота. Найчастіше клієнти приїжджають самі забирати готові костюми.

Автор: Надано Анною Оголь
  Для роботів пишуть сценарії свят, створюють додатковий космічний реквізит
Для роботів пишуть сценарії свят, створюють додатковий космічний реквізит

Можуть паралельно виготовляти декілька серійних роботів, у яких вже розроблена електроніка та інші деталі. Ексклюзивні замовлення беруть раз на пів року. Роблять костюми так, щоб клієнти з часом могли легко самі замінити той блок з електроніки, що вийшов з ладу. Додатково консультують та допомагають.

"Костюм робота – досить ексклюзивна річ. Іноді не очевидно, що треба вчитись їм управляти. Хоча, якщо б людині років 100 тому дали у руки телефон, треба було довго пояснювати, - зазначає Анна, - Зараз у нас більше інструментів, можемо зробити 3D модель, адаптувати під людину, нанести логотип компанії, зробити більш зносостійкими. Костюми розраховані мінімум на три роки. Мало яка курточка стільки прослужить".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сімейний бізнес на солодощах: донеччанка поділилась цікавими подробицями справи

Для роботи орендують офіс у 350 квадратних мерів на околиці Івано-Франківська. Починали працювати вдвох. Зараз мають у команді 9 постійних спеціалістів. Є дизайнери, професійний електронник, маляр, декілька людей, які збирають деталей. На відстані працюють маркетологи та менеджери з продажу.

Автор: Надано Анною Оголь
  Аніматорам треба вчитись управлінню робота. Для цього розробили відео-інструкцію
Аніматорам треба вчитись управлінню робота. Для цього розробили відео-інструкцію

"Роботи дуже класно розважають. Я спеціально вчилась на курсах евент-агенств, щоб зрозуміти як створити святкову атмосферу. Ми робимо різний додатковий реквізит та пишемо сценарії свят для різного віку, - розповідає Анна, - З чоловіком вирішили повінчатись. На своє святкування розробили для гостей весільну шоу-програму. Тепер це дуже популярна послуга. Виявилось, що багатьом цікаво на свято запросити робота".

Розповідають про себе у соціальних мережах на сторінках "AnyRobots - костюмы роботов трансформеров Украина". Створили свій сайт www.any-robots.com, де можна обрати серійних роботів та аксесуари. Додатково оплачують рекламу в інтернеті.

Батьки спитали "Ви не боїтесь повстання машин?" Коли їм пояснили, що у середині робота людина та усе не справжнє, дуже здивувались

"Найкраща реклама – сарафанне радіо. Наприклад, якесь агентство замовляє у нас робота і у місті немає аналогів такої послуги. Через певний час отримуємо нових клієнтів з того самого регіону, - ділиться Анна, - Роботів важко описати словами, краще один раз побачити. У нас в офісі є костюми серійних роботів. Їх можна приміряти чи замовити шоу у будь-яке місто України. Вартість за годину з програмою, музикою та аніматором близько 200 доларів. Замовляють на день міста, свята у школу, садочок".

У майбутньому хотіли б робити костюми для голлівудських фільмів.

Автор: Надано Анною Оголь
  Найбільший костюм робота - 7-метровий тиранозавр
Найбільший костюм робота - 7-метровий тиранозавр

"Робили найбільшого робота – 7-метрового тиранозавра. У ньому було 50 кг загальної ваги разом з електронікою. Але зробити так, щоб управляти могла одна людина. Костюм ще й розбирався. Проте окремі деталі – мікроавтобус. Коли їхали з ним на фестиваль у Чехію прикордонники дуже раділи. Робили фото з головою, бо вона майже у людський зріст, - розповідає Анна, - Замовник був із Одеси. Захотів найбільшого у світі динозавра. А Павло хотів зробити його дуже реалістичним. Розроблювали модель 8 місяців власним коштом. Клієнт сплатив 3000 доларів за матеріали. Китайські вдвічі менші коштують близько 6000 доларів".



За освітою Анна – інженер-програміст, її чоловік Павло – інженер з автоматизації та дизайнер. Вчились в одному ВУЗі, ще тоді планували робити роботів. Декілька років жили за кордоном. Павло працював в Краснодарі на фабриці костюмів, де моделював костюми роботів. У 2015 році повернулись до України та жили у Селідові Донецької області. У 2017 році відкрили майстерню у Івано-Франківську. Місто обрали через затишну атмосферу, недорогу оренду приміщення та близість кордону.

Щоб відкрити компанію з обсмаження кави, треба понад 250 тисяч гривень. Ці гроші підуть на реєстрацію торговельної марки, закупівлю спеціального обладнання та на кавове зерно. Техніку краще обирати українського виробництва. Клієнтів можна шукати у невеликих магазинах, та на ярмарках їжі.

Зараз ви читаєте новину «Подружжя з Донецька створює унікальні костюми роботів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути