Ексклюзиви
середа, 20 лютого 2019 00:16

Як відкрити власну марку кави
7

У асортименті 12 сортів кави, вартість від 25 до 52 гривень за 100 грамів.
Фото: З архіву Анфіси Ніколаєвої
У Миколаївці відкрили кав'ярню "ЧайКофский", де готують 17 видів кавових напоїв
Для дітей у кав'ярні провели майстер-клас по розпису пряників
Здають в оренду кавові машини разом зі своєю кавою. Оренда безкоштовна, якщо купують 5 кг кави
Виробництво закритого типу, не пускають відвідувачів

Щоб відкрити компанію з обжарювання кави, треба понад 250 тисяч гривень. Ці гроші підуть на реєстрацію торговельної марки, закупівлю спеціального обладнання та на кавове зерно. Техніку краще обирати українського виробництва. Клієнтів можна шукати у невеликих магазинах, та на ярмарках їжі.

Про це Gazeta.ua розповідає Анфіса Ніколаєва зі Слов'янська. Вона у 2017 році відкрила торгову марку "CoffeeTobi" та перша з Донецькій області почала продавати свіжу смажену каву великими партіями.

"Було весілля декілька років тому. Нам подарували гроші та були ще свої заощадження. Хотіли купити квартиру у Харкові, але нам багато не вистачало. Чоловік запропонував інвестувати у свою справу. Зупинились на тому, що добре знали та вміли, - згадує Анфіса, - Назву придумали з друзями. Сиділи разом та думали для кого буде кава: для тебе, для мене, для бабусі, дідуся… І так зійшлись, що кава "Для тебе". Так і з'явилась назва CoffeeTobi".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець розповів, як відкрив школу з танців

На підготовку та оформлення торгової марки пішло близько пів року. Цим займались особисто Анфіса у Торгово-промисловій палаті. За цей час також знайшли та домовились з посередником для організації постачання кави. Спілкувалась з представниками у Скайпі та електронною поштою. Фірма-посередник займається розмитненням зерна, та робить сертифікати якості продукції.

Автор: Фото Наталі Бондаренко
  Найбільше клієнтів отримують після участі у фестивалях  їжі
Найбільше клієнтів отримують після участі у фестивалях їжі

"Не знайшли приміщення для виробництва у Слов'янську та дорога оренда. Те, що пропонували було в руїнах, там треба було робити капітальний ремонт. Потрібно, щоб це будівля стояла окремо, не було сусідів зверху. Знайшли ідеальний варіант у сусідній Миколаївці, - розповідає Анфіса,- З 2017 року відкрилось багато кав'ярень, як грибочки після дощу. Це через те, що скасовували обов'язкові сертифікати якості кави. Але наше зерно та чай все одно проходить експертизу".

На старті вклали 250 тисяч гривень. Обладнання принципово купували харківської фірми. Обрали ростер – спеціальну машину для обсмаження кави з чотирма електротентами. На ній можна контролювати ступінь обжарювання кавового зерна через комп'ютер. Процесом обжарювання займається окремий спеціаліст, якого Анфіса направляла на навчання до Харкова.

Перші клієнти були з сусідніх офісів, починали з продажу 10 кілограмів кави на місяць

"Ви не уявляєте, який аромат під час обжарювання кави. Коли нагрівається зерно, воно виділяє масла та сахарозу. І запах, не передати просто! - пояснює Анфіса, - Коли почали працювати у цеху, набігли люди із сусідніх офісів. Була легка паніка, ніхто не міг навіть уявити, що ми обжарюємо каву. Довелось вийти та пояснювати. Почали питати, коли можна прийти скуштувати. А після обжарювання зерна мають відлежатись 3-4 дні, аби вийшли пари газу та не тріснула обгортка. Люди чекали. Так у нас і з'явились перші клієнти із сусідів".

Автор: Фото Наталі Бондаренко
  Виробництво закритого типу, не пускають відвідувачів
Виробництво закритого типу, не пускають відвідувачів

Зараз у асортименті 12 сортів кави від 25 до 52 гривень за 100 грамів. Є також зелений та чорний чай з різними ароматами від 25 до 53 гривень за 100 грамів. Пропонують також какао, шоколад та розчинну каву 20-22 гривень за 100 грамів. По Слов'янську та Краматорську роблять доставки замовлень до клієнтів. У інші міста можуть надіслати поштою.

"Здивувало, що багато заправок, магазинів та офісів розуміють необхідність робити каву гарної якості. Ми пропонуємо їм в оренду кавові машини з нашою кавою. Якщо беруть від 5 кілограмів кави – оренда безкоштовна. Якщо один кілограм – оренда 300 гривень на місяць, - розповідає Анфіса, - Важко починати на Донецькому регіоні, ще не привита кавова культура. Люди звикли до розчинної "Чорної карти" чи "Нескафе".

У Донецькій області люди звикли до розчинної кави, поки що немає культури споживання свіжозмеленої кави

У Миколаївці та Слов'янську стоїть вже 25 кава-машин у кафе, заправках, СТО, офісах, магазинах. Серед клієнтів – магазини Донецької області. Є замовлення з Києва, Харкова, Запоріжжя та західної України. Відзначають, що більше замовлень від невеликих містечках. Там продавчині більш лояльні до нової торговельної марки.

"Починали з продажу 10 кілограмів. Зраз виходимо на реалізацію пів тони, - ділиться Анфіса, - Обсмажуємо кавові зерна невеликими партіями, коли є замовлення на певний сорт. Немає сенсу одразу смажити 150 кг. Кава у відкритій упаковці через днів 8 видихаються. Тоді нічим не буде відрізнятись від магазинної кави, що може стояти на полиці по пів року. Краще купувати по 100 грамів кожного тижня".

Зараз у команді CoffeeTobi працює п'ять людей. У Миколаївці двоє людей залучені на виробництві. Двоє людей займаються роздрібною та оптовими продажами. Та бариста робить напої у кав'ярні "ЧайКофский".

"Не розповіси новим клієнтам тонкощі аромату та смаку кави. У офісі не дуже зручно приймати, а на виробництво нікого не пускаю. Щоб приймати гостей, відкрили невелику кав'ярню у Миколаївці – "ЧайКофский". Там навіть провели майстер-клас для місцевих дітей по розпису пряників, - розповідає Анфіса, - Зараз є 17 позицій кави та понад 30 чаю. Є уже постійні клієнти. Вони приходять та кожного разу беруть щось нове на дегустацію".

Про CoffeeTobi розповідають у соціальних мережах facebook та Instagram. Найкраще працюють рекомендації постійних клієнтів. Беруть участь у різних фестивалях та ярмарках. Там знайомляться з власниками кафе, що є потенційними клієнтами.

Автор: З архіву Анфіси Ніколаєвої
  У асортименті 12 сортів кави, вартість від 25 до 52 гривень за 100 грамів.
У асортименті 12 сортів кави, вартість від 25 до 52 гривень за 100 грамів.

"Півроку ще треба точно працювати, аби був якийсь прибуток, - ділиться Анфіса, - Наприклад, поїздка торгового представника до іншого міста обходитися у 300 гривень. Йому треба продати мінімум на 1000 гривень, що покрити витрати. Але не усі продавці можуть самостійно робити замовлення. Просять залишити візитівки для начальства. Тобто працюємо на перспективу. Хочу прививати людям кавовий смак".

Анфіса Ніколаєва має дві вищі освіти, одна з яких інженер технолог. У 2014 році через війну поїхала у Харків. Там працювала менеджером з продажу кави та кавових машин. У Харкові одружилась та у 2017 році повернулась до Слов'янська Донецької області разом з чоловіком.

Щоб розпочати бізнес з оренди дитячих батутів, потрібно близько 15 тисяч гривень. Цієї суми вистачить на два невеликі батути, що можна ставити у кафе, на вулиці та у квартирах. Для розважального центру потрібно вже 150 тисяч гривень на обладнання та оренду. Гроші можна отримати від міжнародних організацій.

Зараз ви читаєте новину «Як відкрити власну марку кави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути