вівторок, 17 липня 2018 00:21

Переселенка розповіла, як відновитись після війни на Донбасі
9

Малює вже три роки та почала вчити дітей
Фото: Надано Інною Вішневською
Інна любить малювати маслом
Проводить безкоштовні заняття з малювання для дітей та дорослих
Друзям-переселенцям надсилає картини у подарунок до новосілля
Малює з дітьми героїв мультфільмів, графіті, аніме, шукає цікаву інформацію до кожного уроку

Вчитись малювати можна у будь-якому віці. Це заняття допоможе пережити тяжкі часи та кардинальні зміни в житті. Починати варто з акварелі, але треба купити гарну фарбу й спеціальний папір. Допомогти освоїти мистецтво можуть місцеві професійні художники та викладачі художніх студій. Про це Gazeta.ua розповідає Інна Вішневська з Донецька. У 2014 році вона з чоловіком та чотирма дітьми переїхали до Кропивницького.

"Почала малювати через великі зміни в житті, хотіла повернути душевний спокій. У будинок в Донецьку потрапив снаряд та він повністю згорів. Тепер нам нікуди повертатись, - ділиться Інна, - Треб було взяти себе у руки та бути прикладом для себе та дітей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дітям-переселенцям отримати путівку за бюджетний кошт

Спочатку довелось придбати пензлі, фарби, полотна та інші художні матеріали. Один тюбик масляної фарби коштував 60 гривень. Щоб навчитись малювати, відвідувала приватні заняття у художників.

Автор: Надано Інною Вішневською
  Долучилась до спільноти художників-аматорів "Муза" під керівництвом талановитої місцевої художниці Ольги Краснопольскої
Долучилась до спільноти художників-аматорів "Муза" під керівництвом талановитої місцевої художниці Ольги Краснопольскої

"Більше працю з маслом. Малюю усе, не можу сказати, що щось більше подобається. Є і натюрморти, архітектура, море і квіти, - розповідає Інна, - Є картини, що малюю тільки вдома. Там є свій куточок для творчості. Але усі матеріали та малюнки розкладені по коробках, бо орендуємо будинок і можемо у будь-який момент переїхати".

У місцевій бібліотеці Чижевського відвідує лекції, творчі зустрічі з художниками, виставляє свої роботи. Долучилась до спільноти художників-аматорів "Муза" під керівництвом талановитої місцевої художниці Ольги Краснопольскої. Продовжує вчитись малюванню та зараз має своїх учнів серед дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителі-переселенці можуть отримати 250 тис. грн та поїхати до Дубаї

"Можу три-чотири години малювати з дітьми. З ними також вчусь. Шукаю додаткову літературу, щоб розповісти їм щось цікаве. Малюємо героїв мультфільмів, графіті і аніме. До кожного потрібен індивідуальний підхід, - розповідає Інна, - Є хлопчик, що постійно заповзає під стіл малювати. Сідаю біля нього та як у халабуді малюємо. З іншими виїжджаємо на пленер чи виходимо на вулицю. Є ті, що гарно малюють тварин, але не можуть намалювати м'яч. І навпаки".

Автор: Надано Інною Вішневською
  Радить починати вчитись малювати з акварелі на спеціальному папері
Радить починати вчитись малювати з акварелі на спеціальному папері

Вчить дітей від 5 до 15 років. Є заняття, що проводить як волонтер. Є приватні заняття у місцевій галереї "Елисаветград".

"Починати вчитись потрібно з акварелі. Раджу купувати одразу гарні фарби та спеціальний папір. На поганому папері та з дешевою канцелярською фарбою не буде гарного результату. Дитина може втратити інтерес, - зазначає Інна, - Це все одно, що казати "Нехай спочатку на поганому велосипеді вчиться, а потім купимо гарний". І дитина бере у руки той велосипед: там скрипить, там не дістає до педалі. Отримуємо сльози та розчарування. А коли подарувати новий гарний велосипед - дитина коліна у кров розіб'є, але навчиться на ньому їздити".

Автор: Надано Інною Вішневською
  Допомагає дітям готуватись до художніх конкурсів
Допомагає дітям готуватись до художніх конкурсів

Малює вже три роки, по 4-5 годин щодня. Почала отримувати приватні замовлення на подарунки. Загалом, створила понад 90 робіт та взяла участь у восьми виставках, одна з яких проходила у державній галереї імені Петра Оссовського.

"Багато переселенців-друзів привітала з новосіллям картинами. У Миколаїв відправила картину у стилі Провансу з лавандою. У Київ поїхали орхідеї, - розповідає Інна, - Робила картини-обереги. Це моя особиста розробка. Беру різні цінності для родини та об'єдную їх у картині. Наприклад, гороскопи, щасливі числа, квіти чи рослини, що відносяться до цих людей, перші літери імен та прізвищ, номер дому та квартири".

Автор: Надано Інною Вішневською
  Створила картину з мріями на полотні метр на півтора
Створила картину з мріями на полотні метр на півтора

Два роки тому Інна створила свою картину мрії. Для неї її діти подарували найбільше полотно, що знайшли у місті, розміром метр на півтора.

"Намалювала свою мету та мрії на картині. На той момент ті речі були актуальними. Зараз би щось додала, - ділиться Інна, - Хотіла б відкрити свою невелику студію чи багетну майстерню. Де навчала б дітей та просто займалась творчістю. Але поки це залишається у мріях".

43-річна Інна Вишневська мама чотирьох дітей. У Донецьку родина мала свій двоповерховий будинок недалеко від аеропорту. У 2014 році поїхали до Кропивницького через бізнес чоловіка. Сподівались перечекати на мирній території, поки закінчаться обстріли. Зараз Інна готується до виїзної виставки робіт до Олександрії та у Києві. Восени планує виставку дитячих робіт у місті та участь дітей у міжнародних конкурсах.


У Луцьку чотири місяці навчали підлітків у школі підприємців "Енергія змін". У журі були місцеві підприємці. Вони ж і допомогли з подарунками та головним призом – 1000 грн на розвиток кращої бізнес-ідеї.

Зараз ви читаєте новину «Переселенка розповіла, як відновитись після війни на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути