понеділок, 01 жовтня 2018 00:15

Переселенці зібрали понад 10 тисяч книг для незрячих

Автор: з архіву Анатолія Сасси
  Анатолій та Дарія Сасса  створили у Сумах бібліотеку для незрячих
Анатолій та Дарія Сасса створили у Сумах бібліотеку для незрячих

Переселенці Анатолій та Дарія Сасси створили у Сумах бібліотеку для незрячих. У ній - понад 10 тис. аудіокниг.

До міста подружжя переїхало із Краматорська. Обоє мають інгвалідність по зору. Анатолій бачить дуже погано, Дарія - повністю незряча. В Сумах заснували громадську організацію "Ініціативи Слобожанщини", щоб допомагати людям із такими ж проблемами. Про це розповіли Gazeta.ua.

"Книги зберігаю у приміщенні, яке орендуємо. Люди приходять, беруть послухати. Також копіюю записи і передаю у інклюзивне відділення місцевої бібліотеки, - каже Анатолій Сасса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителька вкрала у переселенців півмільйона гривень

Записи почав колекціювати ще у Краматорську. Шукав екземпляри, які залишилися від бібліотеки, що раніше належала Українському товариству сліпих.

"Книги записані на бобінах (котушка, на яку намотується стрічка для запису звуку - Gazeta.ua). Вони прокручувалися на великих магнітофонах минулого століття, які називали "ельфами". Щоб оцифрувати записи, почав шукати такі пристрої. Знайшлося більше десяти. Багато з-них були ще новими, але уже вийшли з експлуатації. Використовую їх для запчастин. Два чи три вдалося полагодити завдяки знайомому майстру".

За ініціативою Анатолія та Дарії Сасс, у центрі Сум чотири перехрестя обладнали звуковим супроводом. До того часу це був єдиний обласний центр в Україні без світлофорів для незрячих. Також переселенці навчають незрячих користуватися сучасною технікою.

"Завдяки спеціальним програмам, ми із дружиною живемо життям звичайних людей - спілкуємося у соціальних мережах, користуємося інтернетом. Наприклад на телефоні є програма, яка допомагає дзвонити. Натискаєш кнопку і голос по-черзі зачитує номери. У Сумах про це знав лише один незрячий".

Автор: з архіву Анатолія Сасси
  Анатолій та Дарія Сасса  створили у Сумах бібліотеку для незрячих
Анатолій та Дарія Сасса створили у Сумах бібліотеку для незрячих

За свою роботу Сасси грошей не беруть. Живуть на допомогу по-інвалідності. Іноді люди символічно дякують, коли Анатолій допомагає їм зробити комп'ютер чи встановити програму на телефон. А Дарія на пів ставки працює у рекламному агентстві. Редагує тексти.

"Люди дивуються, як можу нічого не бачити і виправляти помилки. Але, із допомогою сучасних програм, роблю це не гірше за зрячих. Тим більше, що маю філологічну освіту, - каже Дарія Сасс. - Також викладаю українську мову у спеціалізованому чаті для незрячих людей та займаюся репетиторством. Роблю це безкоштовно. Люди часто запитують, звідки знаю, що мене не обманюють. Насправді, навчилася розпізнавати на слух, коли учні підглядають чи читають із книжки. У них змінюється голос, інтонація".

Щоб допомогти адаптуватись переселенцям в Олександрії, місцеві бібліотекарі спільно з переселенцями з Донбасу реалізували масштабний проект "Добродій". 9 місяців щотижня для усіх охочих проводили різні творчі майстер-класи, зустрічі з психологом та юристом, освітні заходи, ігри.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці зібрали понад 10 тисяч книг для незрячих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути