понеділок, 05 червня 2017 22:49

Отець Дмитро Луценко покинув Московський патріархат заради Київського
5

Отець Дмитро Луценко переїхав із Луганщини на Полтавщину з матір'ю Людмилою Олександрівною
Фото: Анна Лакиза
Священик Дмитро Луценко 4 роки тому переїхав із Луганщини на Полтавщину. Для цього перейшов з Московського Патріархату в Київський. Живе і править в селі Марківка Кобеляцького району.
Отець Дмитро Луценко біля могил церковників на подвір'ї церкви в селі Марківка Кобеляцького району на Полтавщині
Храм Різдва Іоана Хрестителя Української Православної Церкви Київського Патріархату в селі Марківка Кобеляцького району Полтавщини
Священик Дмитро Луценко 4 роки тому переїхав із Луганщини на Полтавщину. Для цього перейшов з Московського Патріархату в Київський. Живе і править в селі Марківка Кобеляцького району.

30-річний отець Дмитро Луценко переїхав із Луганщини в село Марківка Кобеляцького району на Полтавщині. Мешкає тут четвертий рік. Для цього перейшов із Московського в Київський Патріархат.

Отець переїхав зі своє матір'ю Людмилою. Він є настоятелем сільського храму Різдва Іоана Хрестителя. Сільрада виділила переселенцям будинок.

"Лишатися на Луганщині і служити з тими колегами стало неприйнятним. Я жив у світі, в якому церковники освячували блок-пости сепаратистів. Я вскочив в останній потяг до Києва. У Видубицькому монастирі познайомився із владикою Федором (Валентин Бубнюк, архієпископ Полтавський і Кременчуцький. -Gazeta.ua). Він вирішив направити мене в Марківку", - каже священик.

Лишатися на Луганщині і служити з тими колегами стало неприйнятним. Я жив у світі, в якому церковники освячували блок-пости сепаратистів

Після переїзду Дмитро Луценко захопився історією церкви. Має дані майже на кожного священика, який правив в Марківці до нього з кінця XVIII століття.

"Сказали люди, що був на початку 1900-х якийсь священик Яков. В книзі Константина Васильвича Бобрищєва "Отчій Край" побачив його старезний знімок 1929 року. Фотографію для друку надав його внук Микола Іванович Шендрик. В нього я зняв копію фотографії його діда, заламінував, вставив у рамку і подарував чоловіку. Перед цим вияснив, що Яків Олексійович Тихоненко був репресований більшовиками у 1936 році, вивезений на Урал. На Великдень Микола Іванович прийшов до церкви із тією рамкою і тримав перед собою як ікону".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі з'явились унікальні прижиттєві фото Любомира Гузара

Боюся, що одного дня поїдуть з дитиною в Росію. Тоді не знайду її слідів. Тому не даю дозвіл на виїзд дитини за кордон

Дружина не хоче переїжджати на Полтавщину.

"Деякий час дружина із донькою були тут зі мною. Але дружина так і не влилася в нове життя. Вона до 25 років жила з батьками, їй важко самій приймати рішення. А ще на них впливає проросійська пропаганда. Боюся, що одного дня поїдуть з дитиною в Росію. Тоді не знайду її слідів. Тому не даю дозвіл на виїзд дитини за кордон. Сам на Луганщину повернутися не зможу. Тут відчуваю себе вільним".

Дмитро Луценко хоче видати книгу про історію церкви в Марківці.

Повну версію матеріалу про колишнє життя отця Дмитра Луценка на Луганщині і нинішнє на Полтавщині, читайте в найближчому номері журналу "Країна", що вийде в четвер, 8 червня.

Зараз ви читаєте новину «Отець Дмитро Луценко покинув Московський патріархат заради Київського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути