четвер, 03 серпня 2017 19:30

Кримські татари не можуть ховати померлих за своїми традиціями у Кам'янець-Подільському

Кримські татари не можуть ховати померлих за своїми традиціями у Кам'янець-Подільському
Момент поховання мусульманина. Спільна молитва. Фото: pamyatnic.su

Спільнота кримських татар-переселенців за три роки переселення не може отримати від міста приміщення для молитовного дому та території під захоронення, місцеві чиновники не розуміють потребу меншини. Про це пише Громадське радіо на своєму сайті.

Мустафа (ім'я змінено редакцією на прохання співрозмовника в інтересах його безпеки) зі своєю родиною, дружиною і двома дітьми, перебрався з Криму до Кам'янець-Подільського у 2013 році, в грудні. Все почалось з моменту, коли прямо до хати приходили люди зі зброєю і проводили обшуки, погрожували йому і дружині. Багато про це він не розказує, бо там лишились рідні. Багато кримських татар тоді почали переселятись у різні міста по всій Україні, де наново відбудовували своє життя.

Прихисток ця сім'я та деякі інші кримські татари знайшли тут, у Кам'янці-Подільському. За словами Мустафи, сьогодні спільнота нараховує біля 60 людей.

Люди винаймають житло за власний кошт та шукають роботу, а питанням збереження традицій також займаються самі. І напевно б самі і надалі вирішували свої проблеми, але є те, що власними силами вони просто не подолають.

Кримські татари – мусульмани, і між традиціями захоронення мусульман і християн або католиків існують суттєві розбіжності. А традиції віросповідання передбачають також ряд серйозних умовностей. Наприклад, раз на тиждень у п'ятницю кримські татари проводять спільну молитву у приміщення, спеціально відведеному для цих ритуалів, або, принаймні, там, де можна весь час збиратись у великій кількості для такого ритуалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенцям відмовили в оформленні закордонних паспортів

Відомо, мусульманські та християнські кладовища завжди відокремлені. При похованні ж померлого не кладуть у труну, облаштовують домовину інакше, а тіло померлого загортають у тканину — саван, і звісно, на надгробку не ставлять хрести і такі пам'ятники, які ставлять на християнських кладовищах, часто пишні та недешеві. Згідно традицій, пам'ятник не має бути надто дорогим, на могилі висаджують одне чи два дерева. Могила робиться у зріст померлого з витягнутою рукою. При похованні покійника перегортають в певний бік (правий), а після цього читають молитву. Обов'язковою є спільна молитва. Похорон має відбутись у день смерті покійного, а якщо людина помирає вночі — на наступний день, але весь ритуал має відбутись досить швидко.

Мустафа неодноразово звертався з проханням до місцевої влади, міністерства культури, а також, до МТОТ — Міністерства у справах тимчасово окупованих територій та ВПО, які офіційно направили листа на місцеву владу з проханням сприяти вирішенню цього питання. Однак, влада відповіла особисто автору звернення, що ані приміщень, ані місця на кладовищі для кримських татар не передбачено.

"На сьогоднішній день вільних житлових приміщень, які могли б використовуватись для заявлених вами потреб, наразі немає. виділення окремого сектору на кладовищі для поховань померлих громадян будь-якого віросповідання не передбачено в плані кладовища", — йдеться в офіційній відповіді, підписаній І. Труновою, начальницею управління культури, національностей, релігій і туризму Хмельницької обласної державної адміністрації.

Переселенці з Донбасу селяться в Чорнобильській зоні. Вони разом із місцевими відроджують села, які виселили після аварії на станції.

Зараз ви читаєте новину «Кримські татари не можуть ховати померлих за своїми традиціями у Кам'янець-Подільському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути