неділя, 07 липня 2013 17:51
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Лавринович забезпечить необхідні судові рішення у 2015 році

Лавринович забезпечить необхідні судові рішення у 2015 році

4 липня президент Віктор Янукович звільнив Олександра Лавриновича з посади міністра юстиції і призначив замість нього Олену Лукаш. Вища рада юстиції в четвер обрала своїм головою Лавриновича.

Голова ВРЮ безпосередньо впливає на призначення та звільнення суддів різних інстанцій. Крім того, 4 липня президент Віткор Януковчи вніс до ВР законопроект, яким пропонується розширити обов'язки не тільки суддям, а й безпосередньо Вищій раді юстиції. Зокрема там ідеться проте, що призначати суддів та звільняти зможе лише президент на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції. При цьому принципово змінюється принцип формування Вищої ради юстиції - президент та Верховна рада позбавляються права на формування ВРЮ.

Зараз перед президентом постало завдання — це остаточно під себе підібрати судову вертикаль. Для цього потрібні свої люди на різних місцях — Лавринович у Вищій раді юстиції, Лукаш на чолі Міністерства юстиції.

Щодо призначень цих, то очікування були давно. Інтрига полягала в тому, хто саме очолить міністерство, бо розглядались різні кандидатури — Портнов, Лукаш, і навіть Ківалов. Ідея підібрати під себе цю вертикаль була давно, а зараз це реалізували. Коли депутати йшли на канікули, то треба було запустити поправки через Раду, аби ввести механізм в дію. Але це не сталось раптово. В середовищі президента та Партії регіонів точилася боротьба за те, хто мав стати міністром, і треба було визначатись давно.

Щодо ефективності їхньої роботи. Як і будь-яке міністерство, Міністерство юстиції не проводило жодних реформ про які можна було би говорити зараз. Характеризуючи діяльність міністерства та міністра юстиції можу сказати, що це були дії, які були замовлені на підтримку політичної діяльності президента.

Тут складно сказати, наскільки ефективним був саме Лавринович, тому що не було спроб радикально щось змінювати та робити. Проте він виконував свою місію. Ми знаємо, що зараз однією із найбільших проблем, які закидають Україні - це дотримання правосуддя. Про це говорять інвестори, і громадяни знають, як у нас дотримується закон, і безперечно про це говорять західні партнери, що стає проблемою на шляху євроінтеграції.

Звичайно, Міністерство юстиції відіграє не основну роль в тих проблемах, але ті звинувачення, які лунають в бік українського правосуддя, певною мірою, можуть відноситись і до діяльності Міністерства юстиції.

Зараз перед Лавриновичем одне завдання — поставити необхідних суддів на посади, бажано по життєво, коли навіть у випадку поразки Януковича під час президентської кампанії у 2015 році, він зміг зберігати суддівський корпус, який би ухвалював рішення на його користь.

Основне ж його завдання — це захист інтересів Януковича під час виборчої кампанії, тому що, як показав досвід Києва, якщо влада не може виграти вибори, вона їх скасовує, якщо влада не може мобілізувати громадян на свою підтримку, то вона забороняє мітинги, якщо влада не може отримати більшість за одними правилами, то вона запроваджує інші правила. Тому під час президентської кампанії будуть змінювати правила. Для цього необхідні будуть судові рішення. Якраз цей корпус суддів, призначених через Лавриновича, зіграє основну роль в тому щоби забезпечити зміну правил під президента.

Щодо Лукаш, то перед нею стоїть завдання бути і надалі лояльною до Януковича, як вона і досі була. Проте, особливо великих завдань не буде, бо міністри вже дано не звітують перед парламентом, як і перед будь-ким іншим. Уряд так і не оприлюднив свою програму та стратегію дій, хоча і існує вже три роки.

Тому залишається припускати, враховуючи ту практику та критерії, які існують у президента при призначенні на посади, що одним завданням Лукаш — буде виконувати політичну волю Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Лавринович забезпечить необхідні судові рішення у 2015 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути