неділя, 27 жовтня 2013 14:11
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Якщо Марков піде у президенти, то виграє опозиціонер

Держдума Росії вимагає від України звільнити екс-депутата Верховної Ради Ігоря Маркова. Про це заявив голова комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький.

Також він пообіцяв, що Москва триматиме "ситуацію, пов'язану з Ігорем Марковим, на жорсткому контролі", та "вимагатиме від влади України швидкого його звільнення у зв'язку з "необґрунтованим взяттям під варту".

Слуцький нагадав, що Марков завжди був і залишається прихильником приєднання України до євразійського проекту, починаючи з членства в Митному союзі.

Нагадаємо, 23 жовтня суд обрав запобіжний захід для колишнього нардепа Ігоря Маркова у вигляді тримання під вартою до 20 грудня. Йому інкримінується організація та побиття учасників пікету проти встановлення пам'ятника Катерині ІІ в Одесі у 2007 році.

Думаю, що українське керівництво не дослухається до подібних заяв. Проблема в тому, що Марков становитиме реальну загрозу Януковичу. Так, у політика немає потенціалу для створення сильної парламентської партії, а тим паче стати переможцем в президентських виборах. Зараз, за інформацією всіх соціологічних досліджень першим йде президент, далі опозиційні лідери. Якщо з'являється на горизонті Марков - то він діятиме на полі Януковича.

Проте, під час першого туру екс-нардеп може відібрати один-два відсотки у нього, і тоді вже в першому турі Янукович не буде першим претендентом. Це - основна проблема. Він буде поступатися якомусь опозиціонеру саме через те, що Марков забере в нього необхідні голоси.

Відповідно й можливість фальсифікувати в другому турі дуже ускладниться. Все це стане серйозним сигналом регіональним елітам, що нинішній глава держави не залишиться на другий термін.

А от Росія може скільки завгодно заявляти про черговий тиск та своє невдоволення, але я не думаю, що це вплине на долю Маркова. Більш того, у Росії немає інструментів впливу на Україну. Зараз вони вже всі вичерпані. Вона їх продемонструвала під час того, коли Україна лише почала заявляти про євроінтеграційний курс. Те, що вони могли зробити, зокрема із ціною на газ, вони вже зробили. В торговельній війні росіяни також зробили все, що могли.

Для Росії питання геополітичного вибору України набагато серйозніше за питання Маркова та сотень подібних. Тому навряд чи вона що зробить вагоме. І це в Україні чудово розуміють. Позиція Росії не вплине якимось чином на долю Маркова. Навпаки, це стимулюватиме тих, хто займається політичними переслідуваннями Маркова. Бо це зараз виглядає саме як політичне переслідування. Якби справа про побиття активіста була одразу порушена та доведена до кінця, то тоді би не було питань. Але ж воно постало саме зараз, тому тут немає сумнівів стосовно політичного переслідування.

Вони розуміють, що така підтримка з боку Держдуми ще більше посилить страхи та фобії, що Марков може стати перепоною для Януковича на шляху до президентського крісла в 2015 році.

Варто зауважити, що заяви щодо переслідувань роблять дуже часто, наприклад, європейський чи американський парламенти. Звичайно, їхні аргументи сильніші, вагоміші за російські. Вони опираються, наприклад, на рішення Європейського суду з прав людини. Вони говорять про власний досвід. Але про це важко говорити Росії.

Російський парламент мавпує те, що роблять їхні американські та європейські колеги стосовно політичних репресій в Україні, це така юридична підробка. Бо такі заяви можуть лунати в тій країні, де немає проблем із вибірковим правосуддям, а Росія не є такою країною.

Щодо долі Маркова, то він потрапив на ту "Родину", на яку він так хотів потрапити. Де немає прав, суду, де влада керується винятково політичною потребою. Тому закінчиться все тим, що він відчує всі "переваги" про які так гаряче говорив.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Марков піде у президенти, то виграє опозиціонер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути