Ексклюзиви
пʼятниця, 29 травня 2015 12:53
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Окуповані території два роки будуть в напівізоляції

Президент Петро Порошенко у четвер дав інтерв'ю з нагоди року перебування на посаді. Він зосередив свою увагу на тих питаннях, які були у сфері його компетенції. У першу чергу на Збройних силах України, які тепер готові чинити супротив одній із найпотужніших армій світу - російській. Петро Олексійович постійно їздить до солдатів, перевіряє, що відбувається. У нас за рік на чверть впала економіка, бо втратили багато заводів, які опинилися в зоні АТО. Це все відбивається на фінансуванні. Тому прориву тут і не варто було очікувати. Але реанімувати армію все ж вдалося. Президент зробив ставку на мирний план врегулювання ситуації на Донбасі. Якщо зараз провести опитування серед громадян, 95 відсотків такий шлях підтримають. Якщо ми хочемо повернути назад окуповані території, треба готуватися - далі продовжувати посилювати армію. Тільки після того вирішувати питання. Для цього потрібен час. Зараз все популярнішою стає думка про те, щоб "відрубати" окуповану частину Донбасу. Насправді така ідея може бути реалізована в межах Мінських умов. Вони мають чітку хронологію виконання зобов'язань. Припинення вогню, відведення військ, звільнення заручників, вивід іноземної армії, повернення контролю України над кордоном, проведення місцевих виборів за українським законом, а вже потім - перемовини із обраною владою. Логіка правильна. Але я мало уявляю таку ситуацію, при якій Путін виконає це все. Бо це означатиме його поразку. Він на це не піде. Тому окуповані території перебуватимуть в напівізоляції до тих пір, поки вибори не пройдуть за нашим законодавством. Чекатимемо десь два роки, поки існує режим Путіна. Ми маємо за цей час зміцнюватися.

Друге, про що багато говорив президент - дипломатія. Тут ми теж маємо очевидний прогрес. Тепер у нас є підтримка майже всього світу. Менше Порошенко розказував про загально-економічну ситуацію. Бо ми живемо в конституційному устрої, де від президента залежить далеко не все. В цьому питанні йдеться про спільну відповідальність коаліції. Піднімав ще тему місцевих виборів. Пообіцяв, що дасть по руках тим, хто буде фальсифікувати місцеві вибори. Він - гарант Конституції, який відповідає за дотримання прав громадян. Але тут не все залежить від президента, а й від інших інституцій та українського народу. Якщо люди не будуть брати від кандидатів гречку та гроші, а у разі порушень повставатимуть, все буде нормально. Бо ніяка Центральна виборча комісія чи інший чиновник не змусить їх зробити нечесний вибір. Самий дієвий запобіжник проти фальсифікацій - громадянська позиція.

 

Зараз ви читаєте новину «Окуповані території два роки будуть в напівізоляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути