Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2012 11:40
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Янукович виступив політтехнологом Тимошенко і підняв їй рейтинг

У Давосі президент Віктор Янукович заявив, що 365 стаття Кримінального кодексу, за якою засуджена Юлія Тимошенко, має відповідати європейським стандартам. Пообіцяв, що таке відбудеться найближчим часом. Додавши, що декриміналізація статті залежить від Верховної Ради. Але український парламент поки на це не піде.

Судячи із заяв речників Партії регіонів, вони не мають наміру цього робити. "Регіонали" до цього не готові, бо остерігаються, що Тимошенко піде на парламентські вибори. Не треба забувати, що у неї зараз реально найвищий рейтинг у країні. В тому числі завдяки зусиллям самого Януковича. Винятково він виступив її політтехнологом. Якщо з таким рейтингом вона піде на вибори, і її партія виграє, то це буде вирішальний удар по економічній та політичній системі Україні. Тому вони не можуть випускати Тимошенко на політичну арену.

Для міжнародної спільноти, як і для української, головне не те, за якою саме статтею засуджена екс-прем'єр. Принципово, що в Україні застосовується вибіркове законодавство. Якщо торкатися інших статей, це так само буде неприйнятно.

Загалом інтерес полягає не в тому, що буде із 365 статтею, а чи зможе Тимошенко брати участь у виборах. Це є основною проблемою. Бо, окрім семи років засудження, проти неї порушені інші кримінальні справи. Як і проти членів її родини. Це було зроблено як план "б". Тому її можуть знову засудити, і вона все одно не зможе піти на вибори.

Янукович скаже: "Бачите, ми врахували критику, декриміналізували 365 статтю, але те, що її засудили по іншій справі – це друге питання. Для світової спільноти це буде те саме, що відбувається зараз – нічого не зміниться. Адже для неї питання полягає в тому, аби не порушувати права опозиції в Україні. Президент до цього ще не готовий.

Зараз Януковичу треба здійснювати економічні реформи та створювати ліберальне економічне середовище в країні. Для нього важливо, аби узурпація влади не обмежилася своїм існуванням, а завершилася системними змінами. Насамперед в економіці. Якщо він це зробить, йому можуть багато чого вибачити в міжнародному політичному середовищі, і навіть всередині країни. Ми знаємо багато прикладів, коли концентрація влади завершувалася масштабними економічними реформами.

Наприклад, є такий зовсім екстремальний випадок в Чілі за часів Піночета. Є і м'якіші форми, як в країнах Південної Азії в 70-х роках. В Європі також дуже багато країн пройшли такі етапи, де за авторитарних режимів відбувалися економічні зміни.

Для Януковича це єдиний шанс. Але такі дії означають початок реальної війни із олігархічними групами, в тому числі із членами власної сім'ї, які далеко не ліберальними методами узурпують в країні галузі економіки.

Зараз ви читаєте новину «Янукович виступив політтехнологом Тимошенко і підняв їй рейтинг ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути