Ексклюзиви
вівторок, 16 травня 2017 14:03

Українські комп'ютери атакував вірус WannaCry 

Українські комп'ютери атакував вірус WannaCry 
Комп'ютери в Україні під загрозою зараження. Фото: Pinterest

З минулого тижня у світі поширився наймасштабніший комп'ютерний вірус. Він вразив 75 тис. електронних пристроїв зі 100 країн. Вражає операційну систему Windows. Вірус має назву Wanna Decryptor, також відомий як Wcry або WannaCry.

"Це звичайний вірус-шифрувальник. Потрапляючи на комп'ютер, він зашифровує усі файли на ньому. Без спеціального ключа їх відновити фактично неможливо," - каже фахівець із захисту та безпеки інформації Валерій Лахно.

За словами експерта, зловмисники, які поширювали цей вірус, використовували вразливе місце в операційній системі Windows. Вимагали заплатити певну суму - від $300 до $600 електронною валютою. Якщо гроші не заплатити - сума постійно зростатиме. Проте навіть оплата не гарантує повернення файлів. Випадків, коли шахраї розшифровували викрадені файли, не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швидше 700 км/год - 5 машин майбутнього, над якими почали роботу

"Microsoft уже знайшов спосіб боротися із цим вірусом. Вони випустили так звані латки або патчі. Це оновлення, яке допоможе закрити вразливі місця в операційній системі, які вражає вірус, щоб у майбутньому зараження не відбулося. Якщо вірус потрапив на комп'ютер, і файли зашифровані, на жаль, відновити їх неможливо", - пояснює Gazeta.ua Валерій Лахно.

Усім операційним системам без установленого патчу однаково загрожує зараження. Патч не відновить втрачені файли, але захистить від повторного потрапляння вірусу на комп'ютер. Від нього не допомагає жодна антивірусна система.

"Рекоменую усім користувачам скористатись спеціальними програмами, які створюють резервні копії даних на комп'ютерів - так звані бек-апи. Тоді при ураженні системи ви зможете відновити всі файли максимум за півгодини. Після цього можна скачати оновлення і закрити виявлені вразливі місця. Якщо комп'ютер уражений, але бек-апу ви не створили, у кращому випадку, можете спробувати перезавантажити комп'ютер у безпечному режимі і пошукати за допомогою антивірусних програм вірус. Проте вони не завжди можуть допомогти," - говорить фахівець.

Незважаючи на те, що атак подібних вірусів-шифрувальників в Україні не було, масштаби ураження незначні і катастрофічних наслідків немає. Державні установи не постраждали. Найбільше хакери вдарили по території Росії - більше 70% уражених комп'ютерів були зареєстровані саме там. За словами експерта, друга хвиля кібератаки, яка розпочалась цього понеділка, українцям не загрожує. Це може стосуватись лише тих організацій, де рідко оновлюють операційні системи, але їх кількість незначна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створена онлайн-карта атак вірусу, який вимагає гроші у користувачів

Wanna Cry завдав великих збитків деяким країнам Європи. У Німеччині від вірусу постраждала система залізничного оператора, а у Великій Британії лікарні залишились без зв'язку. Пацієнтів, які не потребують невідкладної допомоги, попросили не відвідувати медичні установи.

Зараз ви читаєте новину «Українські комп'ютери атакував вірус WannaCry ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути