середа, 26 грудня 2018 09:20

"Нагадував цеглину з клавіатурою" - народився творець мобільного телефону

90 років тому народився винахідник мобільного телефону американець з українським корінням Мартін Купер.

Його батьки втекли у 1917 році з України від війни. Батько зі Сквири, що на Київщині, а мати з Павлиша – Кропивницька область.

  Перші комерційні мобілки коштували від 3500 доларів. Фото: Канал 24
Перші комерційні мобілки коштували від 3500 доларів. Фото: Канал 24

Зміна "телефонної" філософії

Не дивлячись на пережиту Велику депресію та непросту емігрантську долю батьки Купера забезпечили йому хорошу освіту. Він отримав диплом магістра Іллінойського інституту технологій, став інженером-електротехніком. Один з його перших проектів – телетайп у компанії Westеrn Electric.

У 1954 році Купер потрапив на роботу у маловідому компанію Motorola. На той час лідер ринку AT&T "перенесли" телефон з дому в автомобіль.

"Все почалося з того, що ми зрозуміли важливість персональної комунікації, – згадує Купер. – Уявіть, ми сто років сиділи, наче у пастці, у своїх домівках, в офісах, залежні від телефонних дротів, підключених до стін. А тепер вони захотіли загнати нас ще в одну пастку – в наші автомобілі. Потрібно було змінити саму "телефонну" філософію і прив'язати телефон не до місця, а до конкретної людини".

Народження мобільного

3 квітня 1973 року Мартін Купер вперше зателефонував з мобільного телефону в готель "Хілтон" на 6-й авеню в Нью-Йорку, де перебував на прес-конференції голова дослідницького підрозділу AT&T Джоел Енгель. Дзвінок здійснював навпроти готелю. В руках тримав пристрій, який важив 1,15 кг та мав довжину 22,5 см. Пристрій назвали DynaTАС 8000Х. Що саме казав і почув у відповідь Купер не пам'ятає, але "скрегіт зубів Енгеля почув".

  Перший дзвінок зробили 3 квітня 1973 року. Фото: Канал 24
Перший дзвінок зробили 3 квітня 1973 року. Фото: Канал 24

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стукни в "аську": з'явився легендарний месенджер ICQ

Перші комерційні мобілки коштували від $3,5 тис. До споживачів потрапили лише через 10 років після тріумфу. На серійне виробництво витратили $90 млн. Важив близько 800 г. За спогадами перших власників, "нагадував цеглу, в один з боків якої була вбудована клавіатура набору номера, а зверху стирчала стаціонарна антена".

Завдяки свої розробці Купер став мільйонером: заснував з партнерами свою телефонну компанію і продав її за $23 млн.

  Еволюція мобільних телефонів. Фото: Канал 24
Еволюція мобільних телефонів. Фото: Канал 24

Мартін Купер про перспективи мобільного телефона

Найкращий спосіб розмовляти по мобільному – це помістити портативний пристрій, наприклад, у вухо чи на вухо, або, можливо, імплантувати під шкіру. Ось так виглядає найзручніший мобільний телефон.

За допомогою телефону людина зможе раніше дізнаватися про проблеми зі здоров'ям. Уявіть: ми постійно аналізуємо стан здоров'я, не раз на рік у лікаря, а постійно і щосекунди. У цьому разі ми виявляємо мікроби, хвороби, загрозливі клітини. І вбиваємо їх ще до того, як вони завдадуть нам шкоди. Людина матиме на тілі пристрій, що здатен повідомляти, наприклад, про появу ракових клітин. Як результат, кожен зможе видалити ці клітини ще до того, як вони почнуть загрожувати здоров'ю.

За допомогою бездротового зв'язку та інших технологій ми докорінно змінимо систему охорони здоров'я, причому ключовим каталізатором перетворень стане саме бездротовий зв'язок. Ми зробимо переворот у системі освіти. Так чи інакше, саме за допомогою подібних пристроїв люди будуть отримувати освіту в майбутньому. Вони навчатимуться у дорозі, а школу стануть відвідувати лише для того, щоб переймати у викладачів досвід навчання і застосування тих самих пристроїв. Все це зробить людей розумнішими і освіченішими. Крім того, ми докорінно змінимо саму концепцію торгівлі. Візьмемо, наприклад, кредитні картки – навіщо вам кілька кредитних карт, якщо можна розплачуватися за допомогою стільникового телефону?

3 грудня 1992-го відправили перше у світі SMS. Технологію коротких мобільних повідомлень розробив британський інженер Нейл Папуорт. Програміст компанії Sema Group тестував нову технологію для оператора стільникового зв'язку Vodafone. Під час чергового експерименту написав своєму другові 2 слова: "Щасливого Різдва".

Зараз ви читаєте новину «"Нагадував цеглину з клавіатурою" - народився творець мобільного телефону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути