понеділок, 09 липня 2018 11:03

На воду спустили перший атомний підводний човен

59 років тому, на воду спустили перший американський атомний підводний човен "Джордж Вашингтон" з балістичними ракетами на борту.

У гонці військових технологій між Радянським Союзом і Сполученими Штатами Америки під час холодної війни не було абсолютного лідера. Радянський Союз зі значним випередженням розвивав ракетні технології. Бомбу зробили раніше Штати. Вони ж на перших порах лідирували і у створенні атомних підводних човнів.

  Підводний човен “Джордж Вашингтон". Фото: Вікіпедія
Підводний човен “Джордж Вашингтон". Фото: Вікіпедія

Перший американський човен з ядерним реактором "Наутілус" і торпедним озброєнням був спущений на воду в 1954 році, а рік по тому він поступив на озброєння Військово-морського флоту США. Перший радянський торпедний АПЧ почали будувати в 1955 році. У дію ввели в кінці 1958 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший дирижабль пролетів 18 хвилин

До цього моменту у американців вже почали надходити на озброєння підводні човни нового покоління - "Скіпджек", крім торпед озброєні крилатими ракетами. 9 липня 1959 року на воду спустили перший підводний човен з балістичними ракетами на борту - "Джордж Вашингтон". До кінця року його передали до складу ВМФ США.

У корпус підводного човна вставили 40-метровий відсік, де і розмістили 16 пускових ракетних шахт. Також був збільшений другий відсік для забезпечення розміщення необхідного обладнання для запуску балістичних ракет.

  Човен "Джордж Вашінгтон" в морі. Фото: Вікіпедія
Човен "Джордж Вашінгтон" в морі. Фото: Вікіпедія

Конструкція півтора-корпусна, класична для американського підводного флоту. Вперше встановили гіроскопічний заспокоювач качки, котрий знизив у 5 разів амплітуду коливань на глибині до 50 м, що підвищило влучність стрільби.

Разом з ядерним реактором човен обладнали допоміжним дизельним генератором, який використовували у випадку аварії головної електричної установки і забезпечував рух човна з швидкістю 9 км/год.

  Запуск ракети Поларіс-А3. Фото: Вікіпедія
Запуск ракети Поларіс-А3. Фото: Вікіпедія

Пуски ракет можна було проводити з глибин до 25 м при швидкості не більше 9 км/год і через значний проміжок часу. Перша ракета стартувала через 15 хв після отримання відповідного наказу. Ракета викидалася з шахти стиснутим повітрям, після чого вмикався стартовий двигун першого ступеня ракети. Спочатку човен був озброєний ракетами Polaris A-1, а в 1964-1967 роках вони були замінені на ракети Polaris A-3. Окрім ракет човен був оснащений 6-ма торпедними апаратами з боєкомплектом у 18 торпед Mark 16 mod 6 або Mark 37.

Через відносно малу дальність польоту балістичної ракети, човни несли службу в Північній Атлантиці і в Середземному морі. Усі п'ять човнів проекту увійшли до складу 14-ї ескадри підводних човнів Атлантичного флоту.

31 травня 1985 року у Франції на авіасалоні відбувся перший показ літака Ан-124 "Руслан". Радянський, а згодом - український літак, який до появи Ан-225 "Мрія" був найбільшим у світі літаком.

Зараз ви читаєте новину «На воду спустили перший атомний підводний човен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути