Ексклюзиви
пʼятниця, 29 січня 2016 11:59

Геометрію винайшли в Вавілоні - вчений

Геометрію винайшли в Вавілоні - вчений

Метью Оссендрійвер з Берлінського університету імені Гумбольдта дійшов висновку, що жителі Вавілона на 1,8 тисячі років раніше за європейців навчилися визначати положення Юпітера на небосхилі. Результати досліджень історик опублікував у журналі Science.

До таких висновків Оссендрійвер прийшов після розшифровки клинопису на чотирьох збережених древньовавілонских глиняних табличках. Досліджені зразки створені між 350 і 50 роками до нашої ери і є найдавнішими з відомих науці прикладами використання геометрії для розрахунку положення небесних тіл.

На табличках показаний розрахунок положення Юпітера на небосхилі з використанням трапеції. Раніше вчені вважали, що вавилонські астрономи для знаходження положення небесних тіл застосовували тільки арифметику. Дослідження показує, що вавілоняни на кілька століть випередили стародавніх греків в астрономії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA показало знімки загадкових ліній Наска в Перу

Перша згадка про Вавилон відноситься до III тисячоліття до нашої ери. На початку свого існування поселення було одним із провінційних шумерських міст. У період розквіту населення стародавнього мегаполісу сягало 150 тисяч чоловік. Місто занепало після завоювання у ХVІ столітті до нашої ери хетами і зруйноване в I тисячолітті нашої ери.

Нагадаємо, від народу неможливо приховати правду - дослідження.

Зараз ви читаєте новину «Геометрію винайшли в Вавілоні - вчений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути