четвер, 28 січня 2016 15:56

NASA показало знімки загадкових ліній Наска в Перу

 

Фахівці NASA показали нові фото знаменитих геогліфів на плато Наска в Перу. Знімки отримані за допомогою величезного літаючого радара. Зображення і коментарі до них розміщені на сайті агентства.

Загадкові фігури на плато Наска відкрито в середині XVI століття конкістадорами з Іспанії, які визнали їх "шляховими знаками". Повторне відкриття геогліфів відбулося лише 1939 року, коли про їх існування заявив перуанський археолог Торібіо Ксесспе. У той же рік історик Пол Косок зробив з літака перші фотографії малюнків.

На думку вчених, на пустельному високогірному плато протяжністю 70 кілометрів намальовано більше 30 гігантських тварин і рослин, кілька сотень абстрактних геометричних фігур і 13 тис. ліній, багато з яких видно з космосу.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астронавт розповів, як пахне космос та як спиться на МКС

Нині на Землі не існує повного каталогу цих фігур, і NASA, при співпраці і за угодою з урядом Перу, ініціювало проект щодо їх фотографування та каталогізації, а також спостереження за руйнуванням грунту та іншими геологічними процесами в околицях петрогліфів Наска.
Поки серед археологів та істориків немає єдиної думки щодо того, як представники культури Наска, що жили на плато в середині першого тисячоліття нашої ери, змогли "викреслити" гігантські малюнки. Учені сперечаються і про те, яку роль відігравали геогліфи в житті індіанців. У різний час дослідники вважали, що це своєрідні "обсерваторії" або зображення сузір'їв.

Нагадаємо, NASA показало вражаючі фотографії сяючих зірок.

Зараз ви читаєте новину «NASA показало знімки загадкових ліній Наска в Перу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути