Ексклюзиви
неділя, 21 травня 2017 13:30

Чим загрожує продаж техніки без касового апарату

Чим загрожує продаж техніки без касового апарату
Побутова техніка на базарах подорожчає. Фото: bdzhola.com

Увійшли в дію нові правила з продажу техніки. Відтепер побутові товари мають право продавати лише через касовий апарат. У списку Кабміну опинилося понад 300 найменувань товарів. Серед таких холодильники, плити, котли, принтери, сканери ноутбуки та телефони.

"У мене виникають сумніви, чи виконуватиметься постанова Кабміну в реальності. Якщо мова йде про зрівняння умов на ринку продажу електронних виробів, то прийняття постанови - позитивна тенденція. Адже і великі мережі з продажів техніки, і малі мають працювати на рівних умовах. Постанова також не зрівняє ціни на техніку у великих і малих мережах", - розповідає Gazeta.ua директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Дрібні підприємці свій бізнес не згорнуть. Вони підуть у тінь, прогнозує експерт.

"Фактично єдиний результат цієї постанови - утинізація бізнесу та збільшення корупційної складової. Малі, іноді й великі мережі з продажів електроніки ввозять товар "в чорну". Вони не платять податки на стадії ввезення товару в країну та податку на продаж. Постанова Кабміну цю ситуацію не змінить. Більше того, малі підприємці завищать ціни на свій товар. До єдиного податку, який вони зараз платять, буде додана корупційна складова. Адже малі та середні підприємці будуть змушені заплатити ще й за те, щоб ніхто до них не приходив з перевірками", - каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штрих-код у формі зебри та бармена - найкреативніші дані про товар

За виконанням постанови наглядатиме Державна фіскальна та податкова служби. Порушення постанови каратиметься штрафом у розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

"Якщо недобросовісний підприємець не виконує закон, то він взагалі не має права реалізовувати такий вид товару. Відтак мова йде про максимальну санкцію - конфіскацію техніки. Але це відбуватиметься вкрай рідко. Ніхто цього робити не буде", - прогнозує Олексій Дорошенко.

В Україні почали діяти нові правила з продажу техніки. Підприємці, в тому числі і платники єдиного податку, повинні продавати побутові товари тільки через касовий апарат.

Зараз ви читаєте новину «Чим загрожує продаж техніки без касового апарату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути