субота, 31 березня 2018 10:42

Цензура по-китайському: що заборонено робити в інтернеті

Цензура по-китайському: що заборонено робити в інтернеті
У Китаї існує багато обмежень в інтернеті. Фото: kashmirreader.com

У Китаї працює програма соціального рейтингу. Вона оцінює благонадійність громадян. У країні блокують багато мобільних додатків, забороняють популярні у світі соціальні мережі та пошуковики.

" У Китаї заборонені Google, Youtube, Facebook, Messenger, Instagram. Обійти заборону можна через VPN, але і він працює дуже погано. Натомість тут працює російська соцмережа "Вконтактє". Є також китайська мобільна платформа WeChat. Вона схожа на Viber, але популярна переважно серед китайців. Замість Google тут користуються Baidu. Але він знаходить зовсім мало сторінок", - розповідає Gazeta.ua Олена Білогаш. Живе у Китаї 4-й рік.

Цензори також блокують повідомлення зі згадуванням книг "1984" і "Скотний двір" Оруелла, та висловами, які можуть критикувати китайську владу.

"Заблокували пошук за словами "незгода", "культ особистості", "довічний", "безсмертя". Комуністи бояться, що через соціальні мережі можуть поширювати негативну інформацію про китайський уряд. Якщо тут скажуть чи напишуть, що засновник Комуністичної партії Мао Цзэду поганий, можна потрапити у поліцію. У Китаї культ його особи. Це як у нас раніше Ленін був — скрізь пам'ятники та плакати", - каже дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Варто видалити свою сторінку із соцмереж, бо її можуть зламати - експерт

Торік у травні президент Петро Порошенко заборонив користування російськими соціальними мережами "ВКонтакте" та "Однокласники". Служба безпеки України закликала українців видалити свої сторінки у "ВКонтакте" та "Однокласниках" кілька років тому. Користування російськими соціальними мережами, пошуковиками чи програмним забезпечення може загрожувати українцям.

Зараз ви читаєте новину «Цензура по-китайському: що заборонено робити в інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути