середа, 17 травня 2017 14:25

Розповіли, у чому небезпека користування російськими соцмережами

Розповіли, у чому небезпека користування російськими соцмережами
Користування російськими соціальними мережами може нести певну небезпеку для українців. Фото: Replyua.net

Учора своїм указом президент Петро Порошенко заборонив користування російськими соціальними мережами "ВКонтакте" та "Однокласники".

Служба безпеки України закликала українців видалити свої сторінки у "ВКонтакте" та "Однокласниках" кілька років тому. Користування російськими соціальними мережами, пошуковиками чи програмним забезпечення може загрожувати українцям.

"Спецслужби завжди використовують соціальні мережі для збирання інформації. Російська влада легалізувала цей процес. Торік у липні російські депутати прийняли так званий пакет Ярової. Це низка законів, які суттєво обмежують права та свободи громадян. Так, профілі у соціальних мережах прирівняли до засобів масової інформації. За публікацію та поширення повідомлень, що можуть бути оцінені російськими правоохоронними органами як заклик до тероризму чи екстремізму, можна загриміти за ґрати на сім років", - розповідає Gazeta.ua виконавчий директор "Детектор медіа" Діана Дуцик.

Під дію закону потрапляють не тільки російські громадяни, які користуються соціальними мережами.

"Усі українці, які висловлюють "ВКонтакте", наприклад, своє негативне ставлення до анексії Криму, чи засуджують агресію Росії, можуть бути арештовані, якщо вони в'їдуть на територію Росії. Закони Ярової також дозволяють російським силовим відомствам затребувати будь-яку інформацію про будь-яку особу в адміністрації соціальних мереж", - каже спеціаліст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У мене пошта на "Яндекс", але я її зміню" - 8 думок про заборону соціальних мереж

Рішення глави держави про заборону російських соціальних мереж повинен запрацювати до початку червня. Українські експерти таку заборону називають стратегічним кроком. Фахівці також радять видалити свою сторінку із соцмереж, бо її можуть зламати.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, у чому небезпека користування російськими соцмережами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути