четвер, 21 квітня 2016 15:11

5 порад, як розпізнати брехню

 
Середньостатистична людина бреше понад 50 разів у день. За 10 хвилин розмови можна почути неправду 3-4 рази. Gazeta.ua пропонує 5 порад, які допоможуть розпізнати брехню.
"Ми живемо в постійному світі брехні. Правду чуємо досить рідко і то випадково. Однак розпізнати брехню можна за очами та лексикою мовця", - каже Світлана Солонська психолог, директор інституту політичного консалтингу.

1. Ставте конкретні запитання

Співрозмовник може уникати відповіді на конкретне запитання. Це свідчить, про те, що він видає заздалегідь продуману заготовку брехні.Щоб дізнатись правду, варто ставити якомога більше різнопланових питань. Таким чином можна виявити брехню й отримати правдиву інформацію.

2. Спостерігайте за очима

Звертайте увагу на рух очей, бо їх неможливо проконтролювати чи підробити. Після поставленого запитання зазвичай всі дивляться донизу. Це свідчить про згадування інформації і пошук відповіді. Однак часто люди дивляться догори під кутом вліво чи вправо. Це погляд свідчить про фантазування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені з'ясували вплив смартфонів на романтичні стосунки

 

3. Слідкуйте за лексикою

Великі паузи між певними словами, особливо підкреслюючи чи навпаки зменшуючи їхнє звучання свідчать не про згадування чогось, а про цілеспрямовану брехню. Слова та фрази: "всі так кажуть", "говорять", "всі знають", "це очевидно", "це загально відомо" також свідчать про брехню.

4. Спостерігайте за емоційністю

Коли людина говорить емоційно з натиском під час виступу чи розмови, це часто свідчить про брехню, або про відтворення брехні "під соусом чесності". Наприклад, кричить: "ти мені не віриш, а "я для тебе все роблю" або "це лише для твоєї користі" - це свідчить говорить брехню та маніпуляції.

5. Слідкуйте за повторами

Людина, яка повторює декілька разів одну інформацію на різний лад, найчастіше бреше. Перший раз - вигадала, другий раз - дещо змінила, на третій вже сама повірила.

Нагадаємо, група американських вчених з'ясувала, що спілкування через листи по електронній пошті більш точно відбиває почуття автора, ніж голосові повідомлення.

Зараз ви читаєте новину «5 порад, як розпізнати брехню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути