Ексклюзиви
вівторок, 13 квітня 2010 20:57

Вчені сфотографували в космосі вагітну туманність

Орбітальний телескоп імені  Гершеля передав на Землю знімок області активного зореутворення, розташованої в туманності Розетка. Цей зоряний інкубатор, прихований від спостереження у видимому діапазоні світла густими хмарами пилу, знайдений вченими в 5 тисячах світлових років від Землі, у сузір"ї Єдинорога.

Туманність Розетка (NGC 2237), що представляє собою область іонізованого водню, давно відома астрономам як область активного зореутворення. На знімку, надісланому на Землю, помістилася велика частина хмари, яку асоціюють з туманністю. У її центрі знаходяться найбільш старі і масивні зірки, а молоді і легкі розташувалися на периферії, в газопиловій хмарі.

Скупчення найбільш масивних зірок, що не потрапили в кадр і знаходяться за правим краєм знімку, видувають зоряним вітром праворуч від хмари величезну діру. Група дослідників під керівництвом Фредеріка Мотта із французького Національного центру наукових досліджень підрахувала, що всього сфотографованої хмарі пилу і газу вистачить для утворення приблизно 10 тисяч зірок сонячної маси.

Виявилося, що отриманий знімок відобразив і зоряні "ясла", і "підготовчу групу".

Найяскравіші області на фотографії - це найбільші з народжуються зірок, по всій видимості, вони представляють собою саме молоде населення туманності. Вони розсілися в кінчиках пилових колон, що ростуть гілками з більш густих областей пилу. Ці колони зобов"язані своєю появою все тим же масивним зіркам: сонячний вітер і тиск світла вимітають речовину з меншою щільністю, що є спусковим гачком для початку утворення в цих схожих на пальці структурах великих зірок. Фактично, вважають вчені, ці пальці вказують на те, де варто шукати наймасивніші зірки туманності.

Підглядати крізь завісу пилу за народженням нових зірок - одне з основних завдань, які вчені планували вирішувати за допомогою телескопа Гершеля, коли в травні 2009 року запускали його в точку Лагранжа системи Земля-Сонце.

Infox

Зараз ви читаєте новину «Вчені сфотографували в космосі вагітну туманність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути