середа, 30 вересня 2020 14:25

Запах конопель і верблюда: які незвичні аромати створюють інді-парфумери

  Авторська парфумерія у світі називається інді, від independent – незалежна
Авторська парфумерія у світі називається інді, від independent – незалежна

Незвичні некомерційні й немасові аромати для любителів і поціновувачів створюють нішеві парфумери. Люди, яким масова парфумерія звучить пласко та нецікаво, можуть пошукати унікальний аромат саме серед ніші - розповідає Gazeta.ua парфумер Ксандра Осініна.

"Нішеві бренди відрізняються тим, що в них натуральна сировина все ще використовується. У масовій парфумерії давно все штучне. Немає такої кількості ефірних олій у світі, щоб виробляти натуральні парфуми масово, та й, знов же, немає вже такої нагальної потреби, бо натуральна сировина більш примхлива як в роботі, так і в користуванні.

Є велика ніша – це коли ті ж самі професійні парфумери, які працюють з великими виробниками, починають випускати власні аромати, де можуть проявити свій почерк, підписати парфуми власним ім'ям та спиратись на власне відчуття гармонії. Ці композиції зазвичай дуже гармонійні, професійно зроблені, з найкращої сировини. Такі бренди значно менші за масові, але це все одно виробництва. Вони представлені в бутіках нішевої парфумерії.

Авторська парфумерія може собі дозволити бути вільною й орієнтуватись тільки на ідеї та вподобання творця

А ще є маленька ніша – де аромати створюють не ті люди, що мають спеціальну освіту, а вільні митці, зазвичай самонавчені. Це авторська парфумерія, що може собі дозволити бути вільною та орієнтуватись тільки на ідеї і вподобання творця. Артовий бренд може створюватись взагалі одноосібно або в команді з двох-трьох людей. Випуски таких парфумів маленькі, й їх не знайти на полицях великих магазинів, радше серед цікавинок маленьких місцевих крамничок.

Наприклад, у канадського нішевого бренду Zoologist є аромат Camel (верблюд. – Gazeta.ua) – він справді має ноти, схожі на те, як пахне верблюд, трохи фекальності й тваринності. Але спочатку це фініки, спеції, все красиво, а потім хоп - провокація. Не завжди хочеться на собі носити, але знайомитись – точно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За довгі роки зберігання парфуми змінюють запах

Звичайно, я вважаю, що найцікавіша парфумерія – авторська, бо це не стільки вжитковий продукт, скільки мистецтво. У світі вона називається інді, від independent – незалежна. Але в нас воно не дуже поки що прижилось, бо на слух часто виникає асоціація з Індією. Тому зрозуміліше називати цю парфумерію авторською, можна ще артовою, ручної роботи, крафтовою, артизанальною, поки це не стало настільки поширеним явищем, аби не потребувати пояснень", - розповіла парфумер.

Компанія Omega Ingredients у співпраці з NASA випустять парфум Eau De Space із запахом космосу.

Аромат був розроблений на основі спостережень астронавтів, які відзначали серед головних нот в ароматі космосу порох, малину, ром, горіле м'ясо і метал. Тепер компанія Eau de Space отримала цей аромат, і пропонує придбати його на платформі Kickstarter, пише Engadget.

Формула парфуму Eau de Space була розроблена хіміком Стівом Пірсом 10 років тому для підготовки космонавтів до польотів.

Зараз ви читаєте новину «Запах конопель і верблюда: які незвичні аромати створюють інді-парфумери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути