Ексклюзиви
понеділок, 28 вересня 2020 14:25

За довгі роки зберігання парфуми змінюють запах

Автор: Facebook
  Одна з ознак зіпсованого парфума – осад
Одна з ознак зіпсованого парфума – осад

Всі вінтажні аромати так чи інакше вже змінили звучання за довге життя, проте вони не вважаються зіпсованими, якщо композиція звучить послідовно, логічно та гармонійно - говорить парфумер Ксандра Осініна. Вона розповіла Gazeta.ua, за якими ознаками можна визначити, зіпсувався парфум чи ні.

"На флаконах парфумів пишуть термін придатності, що може становити від 12 до 36 місяців. Але ж в реальності флакон може жити з вами десять років чи більше. Вінтажні аромати - щонайменше чверть століття, бо саме після двадцяти п'яти років життя вони починають класифікуватись як вінтаж.

Виробник пише термін придатності орієнтуючись на лабораторні дослідження. Він має захистити себе від претензій споживачів, але не може контролювати, як саме використовується його товар. Тому вказує термін, при якому навіть за найнесприятливіших умов парфум залишиться незмінним.

Одна з ознак зіпсованого парфума – осад. Це дрібні тверді рештки, що осідають на дні. Але інколи вони свідчать і про інше – наприклад, що у флакон потрапив пил. Ще осад буває в парфумах, що містять велику кількість натуральних компонентів.

Однозначною ознакою псування є розшарування парфума - коли на поверхні або біля дна починають плавати маслянисті кульки або відділяється шар, часто іншого кольору або структури, при збовтуванні рідина втрачає прозорість.

Парфуми, що містять багато жасмину, з часом стають помаранчевими або темно-червоними

Зміна кольору. Так само це не однозначний сигнал псування парфуму. Але привід приділити увагу. Природно змінюють колір парфуми, що містять, наприклад, багато жасмину. Вони стають з часом помаранчевими або темно-червоними. Вінтажі, що стали помаранчевого або червоного кольору з часом, залишають кольорові плями на шкірі та одязі.

Принципова зміна аромату - ще одна ознака псування. Якщо в ароматі з'явились кислі, задушливі, лежалі, плісняві ноти, змінився характер звучання, то далі користуватись ним, нажаль, вже не можна", - каже Ксандра Осініна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синтетичні парфуми схожі на глянцеві картинки, а натуральні - на відьомське вариво - парфумер

"Іноді буває, що зміни аромату - це суто збій сприйняття. Тож, коли ви підозрюєте, що аромат змінився, протестуйте його кілька разів в різних умовах. Краще хоча б раз його затестити на свіжому повітрі на початку дня, коли рецептори ще не втомлені за день.

Всі вінтажні аромати так чи інакше вже змінили звучання за довге життя, проте вони не вважаються зіпсованими, якщо композиція звучить послідовно, логічно та гармонійно. Насправді, далеко не всі старі аромати були б такими прекрасними без цього меланхолійного нальоту часу", - зазначає парфумер.

Півонія, липа, конвалія, фрезія - це квітки, які реалістично відтворити в парфумерії ще нікому не вдалось, хоча багато хто намагається, - розповідає парфумер Ксандра Осініна:

"Для цих ароматів немає природної сировини, а синтетика поки не дуже реалістична".

Зараз ви читаєте новину «За довгі роки зберігання парфуми змінюють запах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути