Ексклюзиви
пʼятниця, 15 жовтня 2010 15:44

Вживання кавуна захищає від серцево-судинних захворювань

Вживання кавуна захищає від серцево-судинних захворювань

Вчені з Університету штату Флорида (США) назвали кавун ефективним природним засобом проти предгіпертоніі, попередника серцево-судинних захворювань.

Предгіпертонія - це стан, коли систолічний артеріальний тиск дорівнює 120-139 мм рт. ст, а діастолічний - 80-89 мм рт. ст. За деякими оцінками, в США предгіпертонією і гіпертонією страждають до 60% дорослого населення.

Дослідники щодня протягом шести тижнів вводили пацієнтам з предгіпертонією шість грамів амінокислоти L-цитрулін у вигляді кавунового екстракту. У результаті тиск знизився у всіх дев'яти учасників експерименту (четверо чоловіків і п'ять жінок в постменопаузі, вік - 51-57 років). Це перший документально зафіксований випадок поліпшення аортальної гемодинаміки у предгіпертонічному стані завдяки кавуну. "Терапевтичні дози" цієї ягоди рекомендовані вченими також всім здоровим чоловікам і жінкам середнього віку. Цей вид "функціонального харчування" має судинорозширювальні ефектом.

Потрапляючи в організм, L-цитрулін перетворюється в L-аргінін - амінокислоту, необхідну для формування оксиду азоту, який регулює судинний тонус. Безпосередній прийом L-аргініну (наприклад, у вигляді харчової добавки) викликає нудоту, шлунково-кишковий дискомфорт і діарею. А кавун переноситься чудово. Ніяких побічних ефектів не було.

Оптимальна доза L-цитруліну (у вмісті кавуна або у вигляді таблетки) - 4-6 г на добу.

Крім того, кавун багатий на вітаміни А, В6, С, а також клітковину, калій і потужний антиоксидант лікопіном. Кавун здатний навіть знизити рівень глюкози в сироватці.

"Серцево-судинні захворювання, як і раніше є основною причиною смертності в Сполучених Штатах. При цьому американці більше стурбовані рівнем холестерину в крові, а не загальними факторами ризику, яку ведуть до хвороб. Серед них - ожиріння та судинна дисфункція, яку кавун і інші "функціональні продукти" могли б пом'якшити ", - нагадав один з авторів дослідження Бахрам Арджманді.

За матеріалами Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Вживання кавуна захищає від серцево-судинних захворювань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути