Ексклюзиви
четвер, 25 липня 2013 14:24

Відкриття шлюзів на річці Хуанхе - щорічне грандіозне видовище
14

Фото: Фото: bigpicture.ru

Хуанхе - друга за величиною ріка Китаю. Відкриття водосховища на знаменитій річці - вельми вражаюче видовище. Після відкриття шлюзів з резервуара несуться величезні потоки води і піску. Таке скидання води дозволяє очистити течію Хуанхе від мулу і запобігти локальній повені.

Вода тече з неймовірною швидкістю: 2600 кубометрів на секунду. У перекладі з китайської мови її назва - "Жовта річка", що пов'язано з великою кількістю наносів, що додають жовтуватого відтінку її водам. Саме завдяки їм море, в яке впадає річка, називається Жовтим.

Хуанхе бере початок у східній частині Тибетського нагір'я на висоті понад 4000 метрів. З метою захисту від повеней Хуанхе і її притоки огороджені масштабної системою дамб, сумарна довжина яких становить близько 5 тисяч км. Прориви дамб приводили до величезних повеней і переміщенням русла. Це призводило до загибелі великої кількості людей і дало річці прізвисько "Горе Китаю".

Басейн "Жовтої ріки" забезпечує близько 140 мільйонів людей питною водою і водою для зрошення. З 602 н. е.. до наших днів зафіксовано 26 змін русла Хуанхе і 1573 прориву дамб. Рекордний річний показник виносу мулу рікою Хуанхе був зафіксований в 1933 році, склавши 3.91 мільярда тонн.

У 1938 році на Хуанхе була повінь, влаштована націоналістичним урядом в центральному Китаї під час першої половини Другий японо-китайської війни у спробі зупинити швидке просування японських військ. Воно було згодом названо "найбільшим актом екологічної війни в історії". Повінь вкрила і знищила тисячі квадратних кілометрів сільськогосподарських угідь і перемістила гирло Хуанхе на сотні миль на південь. Тисячі сіл були затоплені або знищені, і кілька мільйонів жителів були змушені покинути свої будинки, ставши біженцями. Офіційна оцінка загиблих післявоєнної комісією націоналістів стверджує про те, що в повені потонули 800 000 чоловік, але ці дані можуть бути занижені.

Сьогодні долина "Жовтої ріки" густо заселена. Серед міст, розташованих на її берегах, найбільшими є Ланьчжоу, Іньчуань, Баотоу, Лоян, Чженчжоу, Кайфен, Цзинань.

Зараз ви читаєте новину «Відкриття шлюзів на річці Хуанхе - щорічне грандіозне видовище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути