Ексклюзиви
понеділок, 05 травня 2008 17:24

Від яких емоцій набирають надмірну вагу

Якщо ви належите до типу людей, які використовують будь-який привід для того, щоб попоїсти, то вам слід трохи краще контролювати свої емоції. Лють, тривога, смуток, туга, незадоволеність собою, нервозність і навіть радість - все це може бути причиною для атаки на холодильник.

З"їдена шоколадка заглушає негативні емоції, неспокій проходить, але неминуче призводить до проблем з фігурою.

Звичка "заїдати" емоції може перерости в стійку залежність, і ви налягатимете на їжу навіть тоді, коли знаходитеся у хорошому настрої. А це прямий шлях до ожиріння. Після напруженого дня шматок пирога замінює таким людям дозу спиртного. Річ у тому, що сахароза підвищує рівень гормону серотоніну, який відповідає за задоволення і гарний настрій, знижує тугу, нервозність і т.д.

"Цукроголікам" психолог і психотерапевт Ольга Тессарі рекомендує в першу чергу налагодити регулярні фізичні вправи, оскільки вони, крім спалювання калорій, теж виробляють серотонін. Проте не треба забувати і про емоційну сферу. Зверніться до психотерапевта, щоб розібратися, які саме емоції викликають у вас бажання поїсти, цілком імовірно, що їх круг вельми обмежений. Якщо ви вже набрали надмірну вагу, проконсультуйтеся з ендокринологом або дієтологом. Дієти, які обіцяють чудеса схуднення, можуть провокувати негативні емоції і, як наслідок, набір ваги.

Ось емоції, які найчастіше викликають бажання побігти до холодильника:
- труднощі в спілкуванні з іншими людьми
- відчуття, вас не люблять
- фінансові проблеми
- відсутність побутового комфорту
- незадоволення
- розставання
- крах планів
- страх
- туга
- низька самооцінка
- смуток
- самота
- невпевненість
- песимізм
- бідність

Як же з цим боротися?

- вчіться контролювати себе. Ви недавно вже їли і подумуєте знову перекусити, наприклад шоколадом? Відверніться, наприклад, зробіть 10-ти хвилинну зарядку, направлену на проблемні зони. Бажання поїсти може пропасти, якщо немає, з"їжте замість солодкого який-небудь фрукт.

- спробуйте їсти у певний час, ретельно її прожовувавши.

- займіться спортом. Запишіться в групу аеробіки, в басейн і т.д. Крім вирішення проблем з вагою, заняття спортом в групі змінить ваш психологічний стан, з"являться позитивні емоції, нові друзі.

- не ходіть в магазин, переживаючи почуття голоду, інакше ви купите набагато більше продуктів, аніж потрібно, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Від яких емоцій набирають надмірну вагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути