понеділок, 23 січня 2012 16:52

Ведмедю-герою, що курив сигарети і пив пиво, встановлять пам'ятник
7

Фото: Фото: drunov.ru

Легендарному бурому ведмедю на прізвисько Войтек, який служив в армії разом з польськими солдатами під час Другої світової війни вирішили поставити бронзовий пам'ятник у Варшаві.

Історія Войтека почалася в 1942 році в Ірані, коли його знайшов місцевий хлопчик. Польські солдати, які прибули до Ірану з СРСР, виторгували в нього ведмежа в обмін на кілька банок консервів. Військові дбали про малюка, годували його молоком (яке доводилось наливати в пляшку з-під горілки), а також пригощали фруктами, медом і мармеладом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бенюк, моделі і ведмідь презентували новий сезон Суперліги

Через деякий час уже дорослий ведмідь, якого назвали Войтек, почав наслідувати своїх вихователів і пристрастився до пива та сигарет. Солдати так полюбили свого нового друга, що незабаром Войтек став неофіційним талісманом усіх польських військ, розміщених на території Ірану. Під час передислокації поляки брали його з собою в Ірак, Сирію, Палестину та Єгипет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведмідь викрав авто та потрапив у ДТП

Коли в 1943 році ведмідь поїхав разом з польською армією в Європу, щоб битися разом з британцями в Італійській кампанії, з'ясувалося, що військовим заборонено мати тварин як талісмани. Але солдати не розгубилися і завербували Войтека на службу. Після цього ведмідь офіційно став рядовим Войтеком, службовцем у Другому корпусі 22-ї роти артилерійського постачання. У ході бою Монте-Кассіно в 1944 році він показав себе справжнім героєм, принісши своїм бойовим товаришам кілька десятків ящиків боєприпасів і жодного з них не втративши. На знак подяки 22-я рота зробила зображення ведмедя, що несе артилерійський снаряд, своєю новою офіційною емблемою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведмідь поїв консерви

Коли війна закінчилася, Войтек разом з кількома польськими солдатами з розформованої 22-ї роти, які не мали можливості повернутися на батьківщину, поїхав у Шотландію. Свої останні дні він провів у Единбурзькому зоопарку, де його часто відвідували колишні військові друзі, а також кілька журналістів. Знаменитий ведмідь помер у грудні 1963 року у віці 22 років.

Участь Войтека у війні проти нацистів не забута і по сьогоднішній день. 30 грудня 2011 на каналі "BBC2 Scotland" пройшла прем'єра кінофільму "Войтек - ведмідь, який пішов на війну".


Зараз ви читаєте новину «Ведмедю-герою, що курив сигарети і пив пиво, встановлять пам'ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути