пʼятниця, 09 грудня 2011 13:42

На Шотландію обрушився рекордний шторм
7

Фото: Фото: Reuters

На Шотландію обрушився найпотужніший за останні 15 років шторм, його швидкість часом сягала 250 кілометрів на годину. Перестали працювати школи, скасовані авіарейси, не курсують пороми і потяги. Біля берегів Йоркшира пором з трьомастами пасажирами не зміг причалити через сильний вітер. Цей же вітер став причиною загоряння вітрогенератора, розташованого в Північному Ейрширі.

У Шотландії введений режим надзвичайного стану. Влада була вимушена відмінити заняття в школах, щоб учні могли дістатися додому без ризику для життя. Закрилися державні музеї, бібліотеки, університети та спортивні центри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчат віднесло в море на 17 кілометрів

Зафіксовано значні збої у транспортному сполученні. Скасовано десятки рейсів авіарейсів в аеропортах Единбурга та Глазго, не курсують потяги і пороми, а судно з трьомастами пасажирами не змогло причалити у Йоркшира, у результаті судну довелося повернутися в море.

Стихія ледь не забрала життя трьох автовласників, чиї машини затягнули потоки води. Рятувальникам вдалося евакуювати їх тільки за допомогою вертольота, постраждалі були госпіталізовані до лікарні з підозрою на переохолодження.

В окремих частинах Англії і Уельсу мешканців попередили про можливе пониження температури і посилення снігопаду. У цих районах людям порадили не залишати свої будинки без потреби до 14:00 (16:00 за київським часом) п'ятниці.

Шторм залишив без електрики 50 тисяч людей. Напору стихії не витримують вітрогенератори. Приміром, у Північному Ейрширі через сильний вітер лопаті 100-метрового вітряка вартістю в два мільйони фунтів почали крутитися так швидко, що в підсумку призвели до загоряння конструкції.

Відновити подачу електроенергії в знеструмлені будинки поки неможливо: дороги завалені деревами, і працювати з проводами на висоті при такій погоді не є можливим.

Метеорологи оголосили про найвищий, "червоний" рівень штормового попередження. Це, правда, значно слабкіше рекордних поривів вітру у Великобританії, які були зафіксовано 20 березня 1986 року. Тоді швидкість вітру сягла 276 кілометрів на годину.


Зараз ви читаєте новину «На Шотландію обрушився рекордний шторм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути