Вчені виявили, що курці з високим рівнем вітаміну В6 і деяких важливих амінокислот (наприклад, метіоніну, присутнього практично у всіх білках) у два рази менше ризикують захворіти на рак легенів. На додаток до цього високий рівень фолієвої кислоти (вітаміну B9) в сироватці крові знижує ризик на 67%.
До таких висновків у ході дослідження прийшли вчені Міжнародного агентства з вивчення раку (IARC). Вони вважають, що отримані дані можуть пояснити, чому деякі завзяті курці не хворіють на рак легенів, хоча в свою чергу окремі некурящі люди мають дану хворобу.
Відзначається, що рак легенів розвивається навіть у тих, хто вже кинув палити. Зростає епідемія захворювання і серед тих, хто ніколи не курив; особливо до цього схильні азіатські жінки.
У дослідженні, проведеному під керівництвом Пола Бреннана, взяли участь майже 400 тис. нинішніх і колишніх курців з 10 європейських країн.
Вчені поки не наважуються стверджувати, що споживання певних поживних речовин полегшує життя любителям тютюну, однак підкреслюють важливість відмови від куріння.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку від раку легенів помирають близько 1,3 млн людей - приблизно 18% від загального числа ракових смертей.
Коментарі