вівторок, 15 червня 2010 04:13

У спеку не можна їсти жирні страви

Увесь минулий тиждень українці потерпали від спеки. На вихідних температура повітря в Києві сягнула +38°С. Востаннє, таку спеку фіксували 1946 року.

— Не знаю, куди сховатися, — скаржиться киянка Лідія Мигаль, 27 років. — Із дитиною та чоловіком живемо на останньому 16-му поверсі панельного будинку в однокімнатній квартирі. Вікна — на південну сторону. Сонце весь день жарить у квартиру. Бракує повітря, спимо при відчинених вікнах, не накриваючись. Ніякий вітряк і протяги не помагають. Таке враження, що стіни і стеля гарячі. А ще й їсти якось треба зварити. Навіть уночі температура в хаті 30 градусів. Малий часто прокидається, весь мокрий.

Діти, літні та сердечники найбільше потерпають від спеки. До таких пацієнтів лікарі виїжджають по два-три рази на добу.

— За вихідні мали 200 викликів із тепловими ударами, — каже старший лікар швидкої допомоги з київської міської лікарні Василь Пархоменко, 62 роки. — Втрачають свідомість, жаліються на тиск.

Лікар-терапевт із клініки "Оберіг" 50-річна Лариса Пилипчук, радить на літо змінити раціон і слідкувати за кількістю випитої води.

Страви менше соліть, бо сіль посилює спрагу

— Їжа має бути нежирною, щоб організм не затрачав багато енергії на перетравлення. Але м"ясо і риба — обов"язково. Страви менше соліть, бо сіль посилює спрагу. Вживайте багато овочів і фруктів — у них багато вітамінів і рідини.

Пийте до 2 літрів рідини на добу: негазована вода, відвари, соки. Хто має проблеми із серцем чи набряки, потрібно пити невеликими порціями, часто змочувати рот. Щоб не надто навантажувати серце.

Лариса Пилипчук радить прикривати від сонця голову та тіло.

— Не роздягайтеся у спеку. Якщо голову не прикрити, може бути нестача кровообігу головного мозку, спазм судин і втрата свідомості. Шкіра потребує захисту, бо сонячне проміння викликає меланому (рак шкіри. — "ГПУ"). Особливо слідкуйте за дітьми. Їхня шкіра тонка, швидко перегрівається. На малечі мають бути панамка, шорти і футболка з натуральних тканин.

На вулицю у спеку найкраще виходити до 9.00–10.00 і після 17.00. Тоді сонце менш активне.

Лікарі радять мати при собі серцеві краплі, валідол, знеболювальне та вологі серветки. Якщо комусь стало зле, його слід віднести в тінь, покласти на лоб і потилицю вологу серветку. Дати води.

Зараз ви читаєте новину «У спеку не можна їсти жирні страви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути