середа, 09 червня 2010 05:14

Наркотики маскують під суміші для куріння

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У Вінниці біля нічних клубів розвісили оголошення "Суміші для куріння — клубні енергетики". Телефоную за вказаним номером.

— Це суміші, від яких у людини змінюється настрій, — відповідає чоловік. — Упаковка коштує від 170 до 200 гривень.

Питаю, чи нагадує ефект суміші заборонені наркотики — фен, екстезі чи ЛСД.

— Є різні види. Від одного людина розслабляється, від другого навпаки — хоче танцювати, отримає максимум енергії, — пояснює продавець. — Магазинів із продажу поки що не маємо. Доставляємо лише кур"єром.

На вказаній в оголошенні інтернет-сторінці пишуть, що не продають суміші вагітним і особам до 18 років. Також купити продукцію не можуть ті, хто страждають психічними розладами, мають серцеві захворювання.

В асортименті дев"ять продуктів. Один із них називається "Афган інсес". Під ним підпис: "Справжня бомба сезону. Сильноконцентрована суміш. Нагадує всім відомий "пластилін".

— "Пластилін" — сленгова назва одного з виду наркотиків, — розповідає завідувач диспансерним відділенням Вінницького обласного наркодиспансеру "Соціотерапія" Гліб Головатий, 49 років. — Складається з пилку, який збирають із тіла. Людину обмазують  конопляним маслом і пускають ходити серед заростей коноплі.

Ознайомлюємося із Глібом Володимировичем з іншими пропонованими сумішами.

Магазинів із продажу поки що не маємо, доставляємо кур"єром

— Ось "Гагарін" — одна лише назва каже сама за себе, — коментує нарколог. — Чи "Ред леді", у складі продукту енергетики 40 відсотків, а ейфорії 60. Із медичної точки зору ейфорія — це сп"яніння, стан блаженства, який нічим не коригується. Тому цей термін завжди співіснує з хімічною залежністю. Наприклад, у вас поганий настрій. Викурив, от тобі й заряд радості. Те, що на сучасному українському ринку з"явилися подібного роду продукти — це відповідь на соціальне питання. До чого ми йдемо?

Офіційно на Вінниччині зареєстровані понад 5500 осіб із наркотичною та алкогольною залежністю.

31 травня Кабінет міністрів України вніс суміші для куріння в список наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

— Ми вже встигли вилучити товар в двох точках: на одному з вінницьких ринків та в  магазині, — каже Кирило Доценко, 31 рік, виконувач обов"язків начальника відділу по боротьбі із незаконним обігом наркотиків обласної міліції. — Нині тривають перевірки по всій Вінниччині.

Зараз ви читаєте новину «Наркотики маскують під суміші для куріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути