четвер, 07 жовтня 2010 12:53

В італійському містечку обов'язки двірника виконує робот (ВІДЕО)

В італійському містечку обов'язки двірника виконує робот (ВІДЕО)

У одному з містечок італійського регіону Тоскана випробували нового робота. Над його розробкою працювали італійські вчені з Пізанського університету. У майбутньому місто планує замінити всі сміттєзбиральні машини такими роботами.

Під час розробки робота враховувалися можливості для маневрування вузькими вуличками міст. А ще робот повинен мати можливість забиратися у всілякі закапелки. Окрім цього розумну машину обладнали спеціальними датчиками, які контролюють забруднення повітря та навколишню температуру.

Численні сенсори робота дозволяють йому уникати перешкод і не збивати з ніг людей. Втім, є й деякі мінуси. Коштує цей робот як нова сміттєзбиральна машина з усім необхідним обладнанням. Але вчені переконують - машини працюють на бензині, відтак забруднюють навколишнє середовище, а їхній робот майже екологічно чистий.

Серед мінусів і те, що робот наразі може пересуватися лише ідеально рівними поверхнями і не вміє підніматися сходами. Перебратися через бордюр для нього - надскладне завдання. Однак розробники обіцяють - наступна модель вмітиме майже все, зокрема долати перешкоди на своєму шляху.

Мешканці зможуть викликати робота за допомогою телефону. Робот обладнаний дисплеєм, на який виводиться необхідна інформація для користувачів. Коли робот приїжджає до оселі, він обов'язково цікавиться, який саме тип сміття він повинен вивезти. Після цього у робота відкривається спеціальний бак, куди він збирає весь непотріб. Згодом робот вирушає на сміттєзвалище, де і позбувається свого вантажу.

Розробники робота-сміттєзбиральника зараз намагаються внести у законодавство нові положення, які б регулювали дорожній рух роботів вулицями міста. Але це лише плани. Тому наразі невідомо, коли саме ви відкриєте двері свого будинку і вручите роботу пакет з відходами замість того, щоб викинути його у сміттєвий бак.

Нагадаємо, на території США заступив на чергування перший військовий робот-патрульний. Колісний автомат охороняє найбільший ядерний полігон у Неваді, який розташований в 105 км від Лас-Вегаса і має площу 3522 км2.

За матеріалами Телеканалу 24, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «В італійському містечку обов'язки двірника виконує робот (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути