Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2010 10:10

Найбільший ядерний полігон США довірили охороняти роботу (ВІДЕО)

Найбільший ядерний полігон США довірили охороняти роботу (ВІДЕО)

На території США заступив на чергування перший військовий робот-патрульний. Колісний автомат охороняє найбільший ядерний полігон у Неваді, який розташований в 105 км від Лас-Вегаса і має площу 3522 км2.

На полігоні зберігаються десятки мільйонів кубометрів низькоактивних радіоактивних відходів, радіоактивність рівна тисячам випробувань ядерної зброї. Перша з трьох безпілотних мобільних охоронних систем - MDARS - нині приступила до патрулювання віддалених ділянок полігона. MDARS самостійно рухається за заздалегідь визначеним маршрутом, за допомогою камер стежить за порушенням периметра, ушкодженнями огорожі або замків і в разі необхідності повідомляє про порушення на пост охорони, пише Cnews.

MDARS розроблений компанією General Dynamics спільно з ВМС США. Це автономний робот, здатний самостійно виконувати бойову роботу відповідно до закладеної програми. Він оснащений мультиспектральними камерами, мікрофоном і гучномовцем, дизельним двигуном. Робот розвиває швидкість до 32 км / год і може автономно працювати до 16 годин. Американські військові вже провели цілком успішні експерименти з патрулювання за допомогою MDARS периметра армійських складів у Хаутхорне, Невада. Також проводилися тести по застосуванню роботом автоматичної зброї.

Патрулювання полігону в Неваді - нетривіальне завдання. Величезні простори під палючим сонцем, та ще й зі слідами численних експериментів із "контрольованим викидом радіоактивних матеріалів". Патрулювання з допомогою людей і автотранспорту обходилося надто дорого - один MDARS заощадить на рік до 1 млн дол. До того ж, відпаде необхідність в дорогому обладнанні охоронного периметра на віддалених ділянках полігону: відмова від будівництва траншей, спостережних вишок, установки камер і прокладки кабелів заощадить до 6 млн дол. Природно, великий плюс ще й у тому, що людям тепер немає необхідності тривалий час перебувати в районах з підвищеним радіаційним фоном.

Нагадаємо, італійські вчені створили робота, здатного стріляти з лука. Завдяки спеціальній програмі машина має можливість прицілюватися і вражати мішені. Цей винахід може відкрити шлях до виробництва бойових роботів, оснащених вогнепальною зброєю.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший ядерний полігон США довірили охороняти роботу (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути