пʼятниця, 24 червня 2011 15:04

В Єгипті приступили до розкопок сонячної тури біля піраміди Хеопса

В Єгипті приступили до розкопок сонячної тури біля піраміди Хеопса

Група єгипетських і японських археологів приступила до розкопок так званої сонячної тури, яка знаходиться в найбільшій піраміді - Хеопса у районі Гіза в Каїрі.

У 1955 році біля південної стіни піраміди Хеопса археологи знайшли два трикутних саркофаги, кожен з яких був покритий 40-ка герметично пригнаними одна до одної вапняковими плитами. Розкривши один із них, дослідники побачили розібраний човен з ліванського кедра, що чудово зберігся. На те, щоб зібрати його із 1224 деталей, пішло десять років, для цього реставратори використовували тільки дерев'яні кілки й канати.

Човен отримав назву сонячного, оскільки, згідно з віруваннями давніх єгиптян, в потойбічному світі фараон повинен плавати в ньому по небесній гладі разом із богом сонця Ра. Мабуть, саме для цього його і розмістили біля господаря при похованні.

У 1987 році вчені знайшли за допомогою радара під землею ще один сонячний човен, але другий саркофаг вирішили не розкривати: на думку дослідників, він зберігся значно гірше. З 2008 року вчені активно вивчали другий саркофаг, у тому числі й для пошуку способу консервації пам'ятника.

Дотепер із другого саркофага піднята одна вапнякова плита, її довжина становить приблизно чотири метри, ширина - півтора метра. За словами вчених, вже видно дерев'яні деталі тури. Археологи працюють вручну якомога акуратніше.

На церемонії зняття вапнякових плит із саркофага, який чекав свого часу майже 60 років, присутні десятки журналістів, науковців, дипломатів. Глядачі спостерігають за роботою археологів зі спеціально обгороджених наметів. Тут же встановлений екран, на який транслюються роботи.

Розмір першої тури становлять приблизно 43 на 6 метрів. Осадка судна становила всього 1,5 метра, що дозволяло йому плавати по річці. На човні було дві каюти - на носі та всередині корпусу. Ним кермували десять пар веслярів. Вчені відкрили, що деякі деталі судна зроблені не з ліванського кедра, а з єгипетської акації - імовірно, це сліди ремонту. На човні зберігся річковий мул. Можливо, його використовували для поховання тіла фараона, або ж сам фараон користувався турою для відвідування храмів на берегах Нілу.

Перше знайдене в піраміді Хеопса судно розміщене в Музеї Сонячної тури недалеко від місця, де його знайшли.

Нагадаємо, в жовтні минулого року єгипетські археологи виявили статую фараона, який правив майже три з половиною тисячі років тому. Знахідка була зроблена в Ком ель-Хеттані, місці, де розташований заупокійний храм Аменхотепа III.

Зараз ви читаєте новину «В Єгипті приступили до розкопок сонячної тури біля піраміди Хеопса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути