пʼятниця, 30 березня 2007 15:37

Давньоєгипетські інженери будували піраміди зсередини

Інженери Прадавнього Єгипту використовували при будівництві піраміди Хеопса систему внутрішніх пандусів і тунелів для зведення верхньої частини цієї споруди. Таку гіпотезу висловив французький архітектор Жан-Пьєр Уден (Jean-Pierre Houdin). Тривимірну модель реконструкції процесу будівництва він представить у Парижі 31 березня 2007 року.

Традиційно єгиптологи вважають, що будівельники пірамід користувалися системою зовнішніх пандусів, по яких піднімалися гранітні і вапнякові блоки. Проте така технологія вимагає колосальної кількості матеріалу, зіставного з об"ємом самої піраміди. Уден вважає, що так будувалася тільки нижня, 43-метрова частина (загальна висота піраміди Хеопса становить 146 метрів). Для підйому і установки інших брил використовувалася система внутрішніх пандусів, розташованих по-спіралі. Для них єгиптяни розбирали зовнішні пандуси і переносили їх всередину. Архітектор упевнений, що виявлені 1986 року порожнини в товщі піраміди Хеопса - це тунелі, на які поступово перетворювалися пандуси.

- Моя модель - ще не остаточний доказ, але сильна гіпотеза, - вважає Уден, пише газета The Independent.

Зараз ви читаєте новину «Давньоєгипетські інженери будували піраміди зсередини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі