Ексклюзиви
понеділок, 09 липня 2007 17:49

Сім нових чудес світу обирали 100 мільйонів людей

Автор: фото: reuters/Sergio Moraes
  Статуя Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро увійшла до списку нових семи чудес світу. П’ять років тому активісти організації ”Ґрінпіс” використали її, щоб розвісити свій плакат
Статуя Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро увійшла до списку нових семи чудес світу. П’ять років тому активісти організації ”Ґрінпіс” використали її, щоб розвісити свій плакат

Перші сім чудес світу з"явилися у Давній Греції більш як дві тисячі років тому. З тих величних споруд до нашого часу дожила лише піраміда Хеопса. Тому швейцарський мільярдер Бернард Вебер, 54 роки, вирішив організувати вибір нових семи чудес.

До процесу чоловік планував залучити всіх жителів планети. Щоб проголосувати могли всі охочі, відкрили спеціальний сайт в Інтернеті й кілька телефонних ліній. Зрештою свій вибір протягом двох років зробили близько 100 млн людей. Обирали з 21 варіанту.

Новими чудесами світу стали Велика китайська стіна, статуя Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро, вирубаний у скелі храм Петра в Йорданії, місто давніх інків Мачу-Пікчу, піраміда племені майя Чічен-Ітца на мексиканському півострові Юкатан, римський Колізей та індійський мавзолей Тадж-Махал.

Переможців оголошували в столиці Португалії Лісабоні. Для святкування Вебер обрав найбільшу арену в країні — стадіон футбольної команди "Бенфіка". Називали нових сім чудес 76-річний американський астронавт Ніл Армстронґ, який першим ступив на Місяць, і 22-річний Кріштіану Рональду, зірка португальської збірної з футболу.

Глядачів розважали оперний співак Хосе Каррерас, співачка Дженіфер Лопес і танцівник фламенко Хоакін Кортес.

Серед нових чудес світу тільки одне — Колізей — знаходиться в Старому світі. Ейфелева вежа й афінський Акрополь також були у списку, однак не здобули достатньо голосів. Програли в конкурсі й російський Кремль, і американська Статуя Свободи.

Католицькій церкві не сподобалося, що до списку увійшла тільки одна християнська святиня — статуя Христа Спасителя.

— Люди проігнорували Сикстинську капеллу, собор Святого Петра, базиліку Саґрада-Фамілія в Барселоні, — каже португальський єпископ Антоніо Катаріно. — Непростимо, що їх не назвали чудесами світу.

ЮНЕСКО не визнало результатів голосування. Їх назвали суто приватною ініціативою. Представники ООН не виключають можливості проведення нового голосування.

Китайці, впевнені у своїй перемозі, ще напередодні відкрили в місті Чунцин біля Китайської стіни найбільший у світі громадський туалет. Його площа — 3 тис. кв. м. У приміщенні одночасно можуть перебувати до тисячі людей. Так країна готується приймати туристів.

Зараз ви читаєте новину «Сім нових чудес світу обирали 100 мільйонів людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути